Roxana Bojariu, climatolog ANM: Avem contraste termice mult mai mari. Per total, avem de fapt o încălzire, numai că încălzirea globală nu e uniformă (VIDEO)
Avem o cantitate sporită de căldură și umiditate în sistem, iar încălzirea globală nu este uniformă, a declarat Roxana Bojariu, climatolog ANM, sâmbătă, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai.
Roxana Bojariu, climatolog ANM, pe B1 TV: Avem contraste termice mult mai mari. Încălzirea globală nu e uniformă
Discuția a pornit de la ninsorile înregistrate în zone tradițional calde ale lumii, cum este, spre exemplu, cazul Palma de Mallorca.
„Astfel de fluctuații termice, dar și în cazul precipitațiilor, se petrec tot timpul, pentru că media până la urmă e un construct matematic, nu suntem pe medie, suntem ori cu temperaturi mai ridicate, ori un pic mai scăzute, fluctuează tot timpul. Ceea ce e acum într-adevăr ieșit din comun este această intensitate sporită, această amplitudine mare a fluctuațiilor. Amplitudinea mare a fluctuațiilor vine și pe fondul încălzirii globale.
Noi evident că reținem aceste evenimente în care avem, de exemplu, zăpadă în zone unde, altfel, e de obicei cald, dar ar trebui să știm că, în același timp, în emisfera nordică, emisfera unde acum avem anotimpul rece, sunt zone unde a fost și este acum foarte cald. De exemplu, astăzi, dacă avem anomalii ușor negative în vestul Europei și în zone din nordul Eurasiei, avem, în schimb, anomalii pozitive în mare parte din Asia, vestul Americii de Nord, în Groenlanda avem anomalii puternic pozitive, temperaturi mult mai ridicate decât în mod normal.
Avem o cantitate sporită de căldură în sistem și de umiditate – și această cantitate sporită de căldură nu e distribuită uniform, (ci) este transferată prin sistemele de vreme dintr-o parte în alta a emisferei nordice, în cazul nostru, pentru că vorbim de fenomenele care au loc în sezonul rece și în emisfera de iarnă, acum, acolo unde se află și teritoriul României, dar e valabilă, evident, și pentru emisfera sudică.
Avem contraste termice mult mai mari și avem astfel de anomalii, dar anomaliile cu semn negativ, adică temperaturi mult mai scăzute, prezența zăpezii, sunt totuși mai rare decât anomaliile cu temperaturi mult mai ridicate, în așa fel încât, per total, avem de fapt o încălzire. Numai că încălzirea globală nu e uniformă”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog ANM, pentru B1 TV.