România este avertizată că va fi afectată de fenomenul climatic „El Niño” în următoarele luni: Cum va evolua vremea?

România este avertizată că va fi afectată de fenomenul climatic „El Niño în următoarele luni: Cum va evolua vremea?
Sursa Foto: Pixabay.com

Fenomenul El Nino și-a făcut simțită prezența la nivel mondial, iar România nu va fi ocolită. Acest fenomen meteorologic aduce cu sine câteva consecințe semnificative, cum ar fi temperaturi record, furtuni puternice, secetă severă și incendii de vegetație. Potrivit specialiștilor, El Nino apare la intervale de 2-7 ani, iar guvernele sunt sfătuite să se pregătească pentru ceea ce urmează.

Temperaturi record în lume

Luni, 3 iulie 2023, a marcat cea mai înaltă temperatură medie globală înregistrată vreodată de meteorologi, conform datelor furnizate de Centrul Naţional din Statele Unite pentru Previziuni de Mediu, raportează Reuters. Temperatura medie globală în acea zi a fost de 17,01 grade Celsius, depăşind recordul anterior înregistrat în august 2016, care era de 16,9 grade Celsius. Acest eveniment a avut loc într-un moment în care mai multe regiuni ale lumii au fost afectate de valuri de căldură, scrie Observator.

Sudul Statelor Unite se confruntă de câteva săptămâni cu un val de căldură extremă. În China, temperaturile persistente în jurul valorii de 35 de grade Celsius continuă să afecteze regiunea. În Africa de Nord, s-au înregistrat temperaturi apropiate de pragul de 50 de grade Celsius, semnalând o perioadă caniculară intensă.

În Antarctica, chiar și în timpul iernii, au fost înregistrate temperaturi neobișnuit de ridicate. Baza de cercetare științifică Vernadsky, o stație ucraineană situată în Argentine Islands, în largul continentului acoperit de gheață, a înregistrat un nou record de temperatură pentru luna iulie: +8,7 grade Celsius.

Schimbările climatice și El Niño conduc la temperaturi record și vor continua să genereze noi recorduri

Aceasta nu este o piatră de hotar pe care ar trebui să o celebrăm”, a declarat Friederike Otto, specialistă în climatologie la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice şi de Mediu din cadrul universităţii britanice Imperial College London. Este o sentinţă la moarte pentru oameni şi pentru ecosisteme”, a adăugat ea.

Schimbările climatice, însoțite de apariția fenomenului meteorologic cunoscut sub numele de El Niño, sunt considerate de către oamenii de știință ca fiind responsabile pentru aceste temperaturi record.

Din păcate, va fi doar primul dintr-o serie de noi recorduri în acest an, pe măsură ce creşterile de emisii de dioxid de carbon şi de gaze cu efect de seră, alături de intensificarea evenimentului El Nino, împing temperaturile spre noi recorduri”, a declarat Zeke Hausfather, cercetător la institutul de climatologie Berkeley Earth.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`