Revine fenomenul El Nino. Temperaturile ar putea crește într-un mod fără precedent

Revine fenomenul El Nino. Temperaturile ar putea crește într-un mod fără precedent
Foto: Pixabey

El Niño este un fenomen caracterizat de creșterea temperaturilor la suprafața Oceanului Pacific ecuatorial, în comparație cu nivelurile normale. Cu toate acestea, acesta nu are doar consecințe locale, ci și asupra întregii planete. Conform declarației unei comunicate de presă, Michelle L’Heureux, climatolog pentru NOAA, a menționat că El Niño ar putea conduce la stabilirea de noi recorduri de temperatură în anumite regiuni.

El Niño: Un fenomen climatic global cu impact major

În luna mai a acestui an, Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a emis un avertisment alarmant, indicând că intervalul de timp cuprins între 2023 și 2027 este foarte probabil să devină cea mai călduroasă perioadă înregistrată vreodată pe Pământ. Această creștere dramatică a temperaturilor este rezultatul combinației între fenomenul El Niño și impactul încălzirii globale cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră.

El Niño are loc aproximativ o dată la doi până la șapte ani, conform estimărilor climatologilor, iar sosirea sa pentru acest an a fost prognozată cu câteva luni în urmă. Cel mai recent episod El Niño s-a înregistrat în sezonul 2018-2019, scrie Digi24.

Fenomenul opus, La Niña, care, în schimb, are tendința de a provoca o scădere a temperaturilor, este prezent de trei ani.

Impactul asupra activității uraganelor și diferențele între Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific

În funcţie de intensitatea sa, El Nino poate provoca o serie de consecinţe, precum creşterea riscului de precipitaţii abundente sau de secetă în anumite regiuni ale lumii„, a explicat Michelle L’Heureux.

Schimbările climatice pot exacerba sau atenua unele impacturi legate de El Nino”, a precizat ea, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Potrivit Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosferă (NOAA), în general, fenomenul climatic El Nino are tendința de a reduce activitatea uraganelor în Atlantic și de a favoriza dezvoltarea lor în Oceanul Pacific.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`