La stația meteo Bâlea Lac din Munții Făgăraș, la peste 2.000 de metri altitudine, au fost înregistrate în primele zile din 2023 recorduri de căldură și cel mai mic strat de zăpadă din ultimii 45 de ani, de când se fac măsurători, a anunțat meteorologul Narcisa Milan de la Centrul Meteorologic Transilvania Sud Sibiu, miercuri, pentru Agerpres.
Potrivit meteorologului, miercuri este un strat de zăpadă de 26 de centimetri la Bâlea Lac, un nivel nemaiîntâlnit de mic.
„Astăzi (miercuri – n.r.) sunt 26 de centimetri de zăpadă la Bâlea Lac. Nu am mai avut 26 de centimetri, am avut 30 de centimetri în 1990 (…). O să ningă un pic în noaptea asta şi mâine noapte, pe urmă se opreşte şi mai vine un val în 9, 10 şi 11 ianuarie, când va ninge sigur în toată zona de munte”, spune Narcisa Milian.
Cum stratul de zăpadă este mic, nu există risc de avalanșă, cu toate că acestea reprezintă un fenomen obișnuit pentru Munții Făgărașului în lunile de iarnă.
Termometrele de la stația Bâlea Lac au înregistrat maxime istorice în zilele de 1 și 2 ianuarie, respecitv în nopțile ce le-au urmat.
„A fost foarte cald, au fost maxime, recorduri de temperaturi la majoritatea staţiilor. A fost frumos la munte şi s-a topit zăpada. De câteva zile sunt recorduri de temperaturi”, a adăugat Narcisa Milan.
Pe 1 ianuarie, a precizat meteorologul, la Bâlea Lac au fost 6,5 grade ziua și 4,8 grade noaptea, un record. Altfel spus, a fost cea mai călduroasă zi acolo de când se fac măsurători, adică de 45 de ani. La rândul său, ziua de 2 ianuarie a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteo de la Bâlea Lac, cu 8,3 grade ziua și 3,4 grade noaptea.
Temperatura de la stația meteo Bâlea Lac a scăzut începând cu 3 ianuarie și nu au mai fost înregistrate maxime istorice.
Stația meteo de la Bâlea Lac se află în zona turistică omonimă, acolo unde în această perioadă se ajunge doar cu telecabina.
Într-o intervenție la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru, marți, Roxana Bojariu, climatolog ANM, spunea că întreaga Europă a trecut și trece prin anomalii termice.
„În 2023 ne putem aștepta din nou la fenomene extreme, ne putem aștepta la valuri de căldură intense și care să dureze mult, mai ales că, spre deosebire de ultimii trei ani, avem o sursă suplimentară de căldură în sistemul climatic, prin faptul că fenomenul «La Nina», cel care vine cu temperaturi mai mici decât cele normale pe suprafețe mari ale Pacificului tropical, o să dispară, o să facă loc condițiilor normale, iar apoi, spre sfârșitul anului, am putea avea chiar temperaturi mai ridicate pe suprafețe mari din Pacific”, a mai spus climatologul.