Prognoza meteo pentru patru săptămâni: Temperaturi ridicate în prima parte a intervalului urmate de schimbări bruște ale vremii. Când vin ninsorile

Publicat: 05 01. 2021, 15:18
FOTO: Pixabay.com

Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Luna ianuarie vine cu temperaturi ridicate față de normalul perioadei, valorile maxime fiind încadrate între 9 și 10 grade Celsius în prima parte a intervalului și 12 și 17 grade Celsius în cea de-a doua.

Valori maxime nevative se vor înregistra în cea de-a doua parte a intervalului, în Transilvania și în Maramureș, cu precădere în zonele montane.

Săptămâna 04.01.2021 – 11.01.2021

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sudice și sud-estice.

Regimul pluviometric va fi excedentar în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-vestice și în zonele montane aferente.

Săptămâna 11.01.2021 – 18.01.2021

Cu excepția extremității de sud și de sud-est a țării, unde temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă, mai ales în zonele montane.

Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în sud-est și la munte.

Săptămâna 18.01.2021 – 25.01.2021

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi în general excedentar în regiunile vestice și nord-vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 25.01.2021 – 01.02.2021

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi local excedentare în nord-vestul țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Totodată, meteorologii anunță că estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 1993-2016. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.