Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis un cod galben de ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil până miercuri, la ora 10.
Potrivit acestora, în Moldova, local în Transilvania, Maramureș și la munte vor fi perioade în care va ploua însemnat cantitativ și în care, îndeosebi în Moldova, se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, respectiv averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25 – 35 litri pe metrul pătrat și pe arii restrânse, mai ales în Moldova, 40 – 60 litri pe metrul pătrat.
Miercuri, 30 septembrie, și joi, 01 octombrie, în vestul, centrul și nordul țării precum și la munte va ploua, iar prin acumulare cantitățile de apă vor fi însemnate.
Amintim că miercuri, 30 septembrie, vremea continuă să se răcească în toată țara. Plouă abundent în special în jumătatea de nord a țării, în timp ce pe crestele muntoase va cădea lapoviță și ninsoare. Cerul va fi mai mult noros, iar în regiunile intracarpatice, la munte, precum și în Moldova, va ploua mai abundent decât în restul țării.
Trecător, în zona montană, la altitudini de peste 1800 m se vor semnala precipitații mixte. Vântul va avea intensificări temporare în regiunile sudice și centrale, precum și la munte, cu rafale ce vor depăși 55-60 km/h în Oltenia, sud-vestul Munteniei și pe crestele Carpaților Meridionali. Temperaturile maxime se vor încadra între 11 – 12 grade în depresiuni și 21 – 22 de grade în Lunca Dunării, iar cele minime vor fi cuprinse între 8 și 15 grade.
Și în București va fi o zi mohorâtă, cu cer înnorat și ploi slabe. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare și cu rafale de până la 50 km/h. Temperatura maximă va fi 21 de grade, iar cea minimă, de 12-13 grade.
Miercuri va fi o zi destul de urâtă și în regiunile muntoase, cu ploi abunente și vânt intens. Trecător, la altitudini de peste 1800 m se vor semnala precipitații mixte, lapoviță și ninsoare.
Pe litoral, temperatura maximă va fi de 21 de grade C, iar cerul predominant noros. Vântul va bate puternic, cu 22 de km/h și există probabilitatea de furtuni cu descărcări electrice. Noaptea, cerul este predominant noros, iar vântul va bate tare cu 28 de km/h.
Meteorologii au emis prognoza pentru următoarele patru săptămâni. În România vremea se anunță caldă, în cea mai mare parte a teritoriului, însă local se vor semnala averse și ploi. În ultima parte a lunii septembrie cerul va fi variabil în cea mai mare parte a teritoriului, iar vântul va sufla slab până la moderat.
Astfel, în prima parte a intervalului valorile termice vor fi ușor mai ridicate față de maximele obișnuite pentru această perioadă a anului. Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării. Excepție va face extremitatea de sud a țării, unde cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare.