Vremea şi-a schimbat total registrul vineri dimineaţă. După mai multe zile cu temperaturi de primavară, un val de aer arctica venit peste România. Ninsoarea a ajuns să se aşterne pe străzile din Capitală, dar şi din restul ţării. Meteorologii susțin că săptămâna viitoare va fi, de asemenea, frig și că probabil până pe 8 martie temperaturile vor fi sub nivelul perioadei. Specialiștii mai susțin că ar trebui să ne obișnuim cu schimbările bruște de temperatură, căci vor fi o caracteristică și a acestui an.
Datele Administrației Naționale de Meteorologie arată că valul de aer rece va cuprinde treptat toată țara, astfel că, de la temperaturi și de 20 de grade, cât s-a înregistrat joi în Oltenița, Călărași, Fetești, Cernvodă, vom ajunge la maxime preponderent negative cu valori între -10 grade și – 1 grad Celsius. Deja sunt -2 grade în București și Constanța și -6 grade, de exemplu, în Oltenia.
Până vineri, ora 18.00, e în vigoare un cod portocaliu care vizează Banatul, Carpații Meridionali și de Curbură. Aici se vor semnala intensificări la ale vântului ce pot atinge 100 – 130 de km/h, spulberând zăpada. Codul galben vizează majoritatea regiunilor, căci ploile din această noapte s-au transformat în ninsori și se va depune strat de zăpadă. Vântul în cea mai mare parte a țării va avea intensificări de 55 – 65 km/h, temporar peste 80 km/h.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Prima avertizare de cod galben va fi valabilă până luni dimineață la ora 10.00 și vizează răcirea accentuată în toate regiunile țării, cu minime între -18 și -8 grade, posibil chiar sub -20 grade, în depresiunile din estul Transilvaniei, și maxime care coboară frecvent la -10 grade până la -1 grad”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, pentru B1 TV.
Temperaturile vor fi sub normalul perioadei și săptămâna viitoare, iar vremea va fi chiar geroasă nopțile și diminețile. Valorile vor fi sub -20 de grade Celsius până la -8 grade, iar maximele sub -14 grade, până la 1-2 grade Celsius.
În București, temperaturile vor fi coborâte la nivelul minimelor sub – 10 grade toată săptămâna.
La munte va fi zăpadă, dar și intesificări ale vântului. La altitudini mari, acesta va avea viteze de peste 100 km/h, iar în arealele joase va bate cu 70-80 km/h. Vântul va amplifica senzația de frig.
Estimările meteorologilor indică și pentru următoarele trei săptămâni posibilitatea să avem valori mai coborâte decât ce ar fi normal.
Întrebată dacă vom avea ninsori și la început de martie, Elena Mateescu a răspuns: „Nu excludem această posibilitate și, climatologic vorbind, prima jumătate a primei luni de primăvară mai aduce fenomene specifice perioadei de iarnă. Vom actualiza informațiile și, pe măsură ce ne apropiem de interval, vom aduce informații în acest sens”.
Întrebată dacă sunt normale aceste schimbări bruște de temperatură, Elena Mateescu, directorul ANM, a răspuns: „Am avut astfel de episoade, ne amintim și cea mai rece lună a anului, prima lună din 2021, când am avut în prima săptămnă 16 – 17 grade pe areale extinse din sud, sud-est și vestul țării. Așa s-a întâmplat și în februarie: de la 20 de grade am ajuns la valori negative în mai puțin de 24 de ore. Trebuie să le considerăm deja tipare de vreme normală aceste altitudini termice semnificative, și dinamica atmosferică care una foarte complexă, și aceste circulații rapide care determină schimbări de mase de aer de la cald la rece în mai puțin de 24 de ore. Sigur că aceasta va fi caracteristica anului 2021 cum a fost și în ultimii ani”.