Impactul ciclonilor din Mediterană asupra României: Care sunt zonele afectate
Mihai Huștiu, meteorolog la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a oferit un interviu exclusiv pentru Dcnews, în care a discutat despre impactul ciclonilor din regiunea Mediteranei asupra României.
Ciclonii din Mediterană și impactul lor asupra vremii în România
În cadrul interviului, Mihai Huștiu a subliniat importanța ciclonilor mediteraneeni în generarea unor fenomene meteo extreme în țara noastră. El a explicat că acești cicloni se formează în regiunea Mediteranei ca urmare a interacțiunii dintre masele de aer calde și umede provenite din Marea Mediterană și masele de aer reci care coboară din Europa de Est și Centrală.
Ciclonii atlantici se formează în zona Genova, Italia și zona Islandei în Atlanticul de Nord. Aceștia aduc precipitații abundente în Ardeal, partea de vest și de nord a României.
„Ei sunt foarte importanți pentru regimul precipitațiilor în România. Dacă ei nu s-ar forma în Mediterană și nu s-ar deplasa spre Peninsula Balcanică și spre România, nu am avea un plus de precipitații pe Câmpia Română, pe Moldova, pentru că acești cicloni care vin din sud aduc un aport semnificativ de umiditate și precipitații pe partea de sud.
Sunt două locuri în proximitatea Europei, unde se formează cicloni. O zonă e Genova, Italia, zona centrală a Italiei și un al doilea loc în Atlanticul de Nord. Îi numim cicloni atlantici care se formează în zona Islandei și vin peste Europa centrală și aduc mai multe precipitații în Ardeal, partea de vest și de nord a României. Sunt departe, dar ajung și aduc precipitații în zonele acestea pe care le-am menționat: partea de vest, de nord de centru, mai ales Ardealul și zona de munte.”
Impactul ciclonilor mediteraneeni asupra climei și precipitațiilor în zona de sud a României
Ciclonii aduc umiditate și apă în zona de sud, contrar unui climat uscat și arid. Ciclonii din Mediterana se extind către România, se intensifică în Marea Neagră și aduc precipitații în sud și est.
„Acești cicloni care se formează în Mediterană ajung uneori și spre țara noastră, ajung în Marea Neagră, uneori, și se intensifică datorită aportului de umiditate de deasupra Marii Negre și aduc precipitații pe partea de sud și de est a României: Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova.
Dacă acești cicloni nu s-ar forma, zona de sud ar avea un alt climat, destul de uscat, cu precipitații nesemnificative, un climat continental excesiv cu ariditate extremă, dar totuși iată că avem acești cicloni care ne aduc un aport de umiditate și uneori și cantități mari de apă”, a spus Mihai Huştiu pentru sursa citată.