Românii se confruntă cu gerul cumplit ce a pus stăpânire pe țara noastră. În comparație cu anul trecut, unde temperaturile erau cuprinse între -5,9 grade Celsius la Vf. Omu și 6,9 grade Celsius la Constanța, anul acesta ne-a adus temperaturi mult mai mici, spre surprinderea românilor.
Cea mai mică valoare a anului 2023 și singura sub 3 grade Celsius s-a înregistrat la stația meteo Semenic, iar valorile constante au fost de peste 5 grade Celsius. Pe de altă parte, în Ianuarie 2024, minimele vor crește de la medii de -10 grade până spre 0 grade Celsius.
Directorul general al ANM Elena Mateescu, a dat mai multe detalii despre cum va fi vremea în următoarea perioadă.
“Cu siguranță, întotdeauna când temperaturile sunt preponderent negative și pe parcursul zilei și la nivelul minimelor, pe parcursul nopților, în asociere și cu intensificările de vânt, cu viteze la rafală, așa cum se menționează și în informarea meteorologică, care rămâne valabilă până vineri dimineață, la ora 10:00, viteze în zonele mai joase de 45-55 km/h. În aceste condiții, senzația de rece este mult mai accentuată și, nu în ultimul rând, și condițiile de ceață favorizează scăderea regimului de temperaturi la valori mai coborâte, comparativ cu o zi în care soarele să fie prezent”.
Valorile de temperaturi în aceste zile vor înregistra limite pozitive la nivelul maximelor, cel mult până la 7-8 grade în zonele din partea de vest, sud, sud-est ale țării”.
„Condițiile acestea amplifică senzația de rece. Minimele rămân în continuare negative, pentru că vorbim de temperaturi care în depresiuni vor coborî în următoarele zile din nou până la -10 °C, în timp ce în restul țării, inclusiv în Capitală, vorbim de minime de asemenea negative, spre -4, – 2-3 °C. Trebuie să menționăm și alertele meteorologice, Codul galben care intră în vigoare la ora 18:00, până vineri dimineață, la ora 10:00. Este valabil pentru zona montană, acolo unde la altitudini mai mari de 1700 m, vorbim de viteze la rafală destul de puternice, 80-100 km/h. Va ninge viscolit, iar vizibilitatea va fi una redusă, iar așa cum menționam, până vineri dimineață la ora 10:00, de astăzi de la ora 16:00, informarea meteorologică care vizează precipitațiile în extindere treptată, la început în Banat, în Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea și estul Munteniei și vorbim de precipitații mixte, ploi, lapovite și ninsori, dar mai ales în această noapte vom putea vorbi și de condiții favorabile pentru depunerile de polei și, așa cum menționam, predominant ninsori la munte, cu strat nou de zăpadă”.