Cod galben de vreme rea în toată țara. Temperaturile scad brusc, vântul se intensifică și începe să ningă viscolit
Meteorologii au emis mai multe avertizări meteorologice valabile pentru acest sfârșit de săptămână. Iarna se întoarce în România de astăzi, cu temperaturi scăzute, intensificări ale vântului șininsori viscolite.
Cod galben de vânt și ploi până joi, la prânz
Pentru joi dimineață este în vigoare un cod galben depolei, intensificări ale vântului în vestul și nord-vestul țării.Cad ploi și pe arii extinse depuneri de polei. Treptat, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare, vântul se va intensifica, cu viteze în general de 55…65 km/h, viscolind ninsoarea.Depuneri de polei vor fi pe arii restrânse și în nordul Moldovei.
Cod galben de vreme rea în toată țara
Începând de joi, de la ora prânzului și până vineri la amiază, vremea se va răci brusc și accentuat în toate regiunile, astfel încât în cursul nopții de joi spre vineriva fi ger în vestul, nordul, nord-estul și centrul țării.
Treptat vor predomina ninsorilela început în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și zonele montane, apoi și în Dobrogea și cea mai mare parte a Munteniei și se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent.Local se va semnala polei sau ghețuș.
Vântul va avea intensificări în toată țara, amplificând senzația de frig, cu viteze de 55…65 km/h și temporar peste 70…80 km/h, mai ales în sud-vest, centru, est și sud-est. La munte vântul va sufla tare, cu rafale de peste 70…90 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă vor depăși 100…120 km/h. Temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată.
Vremea se va menține deosebit de rece și pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă mai ales pe timpul nopților și dimineților, iar vântul va mai avea intensificări.
Ce înseamnă avertizările de cod galben
Fenomenele meteorologice marcate cu cod galbenvor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.
Săptămâna 14-20 februarie, marcată de un val de aer înghețat
Climatologul Roxana Bojariu a explicat pentru B1 TV că întreaga Europă se confruntă cu modificări bruște de temperatură, care sunt corelate cu fenomenul de încălzire globală, iar episoade scurte de iarnă ar putea apărea chiar și în martie.
„Săptămâna viitoare va fi sub influența acestui val de aer arctic, spre sfârșitul săptămânii s-ar putea să mai crească ușor temperaturile, dar vor fi tot sub normalul perioadei, așa că episodul va dura cel puțin săptămâna viitoare”, a explicat specialista.
Întrebată dacă este posibil ca până la începutul primăverii este posibil să mai apară episoade ger pronunțat, specialista a spus că nu este exclus.
„Nu e exclus, mai ales că extremele devin din ce în ce mai dominante în a da specificitatea tuturor anotimpurilor, nu numai iarna”, a explicat climatologul.