O masă de aer rece ar urma să pătrundă în zona țării noastre, începând de sâmbătă, și să determine scăderea valorilor termice, a declarat Oana Păduraru, meteorolog ANM, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru, acolo unde a vorbit și despre Codul galben de viscol care a fost emis pentru zona montană.
„În această dimineață a fost emisă o nouă atenționare meteorologică, Cod galben, în principal pentru viscol în zona montană, dar și cantități importante de apă la munte, în special în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali va ninge abundent, iar cantitățile de apă vor depăși până vineri dimineață, la ora 10, când va expira această atenționare, chiar și 40 de l/mp prin cumulare”, a declarat meteorologul ANM.
„În ceea ce privește intensificările vântului, acestea vor fi prezente în toate zonele montane. Vitezele la altitudini mai joase vor fi, în general, de 50-70 km/h, și aici va fi viscol, dar mai ales pe crestele montane, la altitudini mai mari de 1.700, unde rafalele vor depăși 80-90 de km/h și vor fi intervale cu viscol și vizibilitate scăzută”, a adăugat Oana Păduraru.
„În același timp, intensificări ale vântului vor fi local și în Oltenia, dar și în Transilvania, cu viteze ce se vor încadra în general între 55 și 65 de km/h, dar și în restul teritoriului, inclusiv în zona Capitalei, ne așteptăm ca pe parcursul zilei de mâine (joi, 2 februarie 2023, n.r.) să fie ușoare intensificări ale vântului, cu viteze de 40-45 km/h”, a continuat ea.
„În același timp, de interes este și regimul termic, pentru că deocamdată în partea de sud a țării vremea este mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă din an. În restul zonelor, valori termice apropiate de norme, dar la acest sfârșit de săptămână, începând chiar din cursul zilei de sâmbătă, ne așteptăm să pătrundă din nou o masă de aer rece în zona țării noastre, care va determina scăderea valorilor termice”, a precizat meteorologul.
„Acestea vor ajunge, la începutul săptămânii viitoare, să fie negative pe parcursul nopților în toate zonele țării și vom avea ger nu doar în depresiuni, ci și în regiunile din jumătatea nordică a teritoriului, și în dealurile subcarpatice, iar temperaturile maxime vor fi ușor pozitive în partea de sud a țării, în timp ce în rest vor avea tendința să coboare sub pragul de îngheț”, a mai spus Oana Păduraru.