Cod galben de ploi, vijelie și polei, valabil în 24 de județe din România, chiar de Crăciun. Lista zonelor în care este valabil codul de ninsoare

Publicat: 24 12. 2021, 07:38
Foto: Pixabay.com

Meteorologii au emis două avertizări de tip cod galben, valabil până în data de 24 și respectiv 26 decembrie. Fenomenele anunțate de către ANM sunt ploi însemnate cantitativ, vijelii, ninsoare și polei.

Chiar înainte de Sărbători, vremea se strică în 24 de județe din țară, în special în partea de nord a României și în regiunile montane. În zonele înalte se vor semnala ninsorii și vijelie, în timp ce în zonele joase vor există precipitații însemnate cantitativ, sub formă de ploaie sau lapoviță.

Iată cum va fi vremea de Crăciun 2021, află unde ninge și unde se vor înregistra cele mai mari temperaturi din țară.

Cod galben de ninsori însemnate cantitativ, valabil la munte

În regiunile montane, meteorologii ANM au emis un cod galben valabil până în cursul zilei de 24 decembrie 2021, ora 14:00. În zonele montane înalte va fi viscol.

„Vântul va prezenta intensificări la munte, îndeosebi în zona înaltă, cu rafale ce vor depăși 80…100 km/h, viscolind ninsoarea, spulberând zăpada și determinând scăderea vizibilității.

În Munții Apuseni,în grupele vestice ale Carpaților Meridionali, în Carpații Orientali și în județele Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Bistrița va ninge însemnat cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent”, informează ANM.

Cod galben de ploi și polei, valabil până pe 26 decembrie 2021

Dacă inițial vremea de Crăciun se anunța frumoasă și Călduroasă, în zonele montante și de deal prognoza s-a schimbat pentru 24 de județe din țară. În regiunile de munte și în special în centrul și nordul țării se vor semnala ploi însemnate cantitativ, iar meteorologii anunță că există și risc de polei.

Atenționarea este valabilă până în data de 26 decembrie, ora 10:00.

„În nordul, centrul și vestul țării temporar vor fi precipitații, moderate cantitativ, iar cantitățile de apă, acumulate pe tot parcursul intervalului, vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp, cu precădere în zona deluroasă și montană aferentă.

În noaptea de joi spre vineri (23/24 decembrie) și în prima parte a zilei de vineri vor fi precipitații mixte în Crișana și pe alocuri în Banat și sud-vestul Transilvaniei, iar în Maramureș și local la munte, în Transilvania și în nordul Moldovei va ninge și se va depune strat de zăpadă. Pe parcursul zilei de vineri (24 decembrie) în zonele joase de relief precipitațiile se vor transforma treptat în ploaie, iar îndeosebi în noaptea de vineri spre sâmbătă (24/25 decembrie) și sâmbătă (25 decembrie), la munte, la altitudini mai mici de 1700 m, vor predomina ploile, determinând topirea stratului de zăpadă. Local se va forma polei.

Temporar vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor cu viteze în general de 45…55 km/h, iar pe crestele montane rafalele vor depăși 80…90 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada”, informează meteorologii ANM.

Citiți și: Cum va fi vremea de Anul Nou. Anunțul meteorologilor