Climatolog Roxana Bojariu, pe B1 TV: Valul de căldură la sfârșitul toamnei, un fenomen extrem. Se îngustează fereastra de oportunitate pentru a putea să încetinim creșterea temperaturii medi globale (VIDEO)

Climatolog Roxana Bojariu, pe B1 TV: Valul de căldură la sfârșitul toamnei, un fenomen extrem. Se îngustează fereastra de oportunitate pentru a putea să încetinim creșterea temperaturii medi globale (VIDEO)
Foto: Pixabay

Fereastra de oportunitate pentru a putea să încetinim această cursă infernală a creșterii temperaturii medii globale se îngustează, a declarat climatologul Roxana Bojariu, miercuri, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.

Climatolog Roxana Bojariu, pe B1 TV: „Valul de căldură la sfârșitul toamnei este un fenomen extrem”

Întrebată ce ne arată fenomenele meteo din ultima vreme, ea a explicat: „Ne arată că avem o accelerare a încălzirii globale, sunt și alte semne, dar vara din Europa și ce s-a întâmplat și în alte părți ale lumii, inundațiile din Pakistan, alte fenomene extreme care au fost înregistrate pe tot globul ne arată că deja simțim efectele schimbării climei și avem o fereastră de oportunitate care se îngustează pentru a putea să încetinim această cursă infernală a creșterii temperaturii medii globale”.

„Creșterea temperaturii medii globale e un simptom. În spate sunt toate aceste fenomene extreme, pentru că valul de căldură la sfârșitul toamnei este un fenomen extrem. Dacă la începutul lunii octombrie cele mai mari temperaturi se înregistrau în vestul Europei, acum în sud-estul Europei au apărut temperaturi-record, în Bosnia-Herțegovina au fost peste 29 de grade Celsius pe 1 noiembrie”, a adăugat Roxana Bojariu.

„Dacă avem astfel de recorduri și le-am avut și în alți ani, problema se pune acum că durata este mare cu temperaturi foarte ridicate. Altfel, temperatura maximă absolută pentru România, de exemplu, în luna octombrie a fost de 39,5 grade Celsius, înregistrată în 1952, numai că a fost o zi, în timp ce noi avem o lună cu temperaturi care depășesc normele cu destul de mult”, a mai spus climatologul.

Cât despre lunile de iarnă, Roxana Bojariu a afirmat: „Statistic vorbind, și iernile sunt din ce în ce mai calde în ultimii ani, dacă le comparăm cu deceniile precedente. Informațiile de până acum ne arată că iarna 2022-2023 nu va fi o iarnă foarte friguroasă, numai că vorbim de o caracteristică generală, de referința la media pe întregul sezon de iarnă, ceea ce nu exclude perioade limitate în care să ai totuși condiții severe, numai că ele nu vor da tonul, ele nu vor face caracteristica generală a iernii”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:02 - SUA se confruntă cu cel mai mare atac cibernetic din istorie. Pe cine consideră americanii vinovați
11:47 - Sondaj de opinie, în ajunul alegerilor prezidențiale: Luptă strânsă între Elena Lasconi și George Simion pentru intrarea în turul doi. Cei doi sunt cotați la 19%
11:34 - Cât a costat încoronarea regelui Charles al III-lea? Publicarea cifrelor a dus la critici privind sumele mult prea mari cheltuite
11:29 - Un avion Tarom care ar fi trebuit să aterizeze la Timişoara a ajuns la Cluj-Napoca / Judeţul Timiş se află sub avertizare cod portocaliu de vânt
11:17 - Zi decisivă pentru aderarea la Spațiul Schengen: Austria dă semne că va debloca aderarea deplină a Bulgariei şi României
10:50 - Aeronavele F-16 vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Anunțul Forțelor Aeriene Române
10:26 - Reacția NATO după ce Rusia a lansat în Ucraina o rachetă balistică: „Nu va schimba determinarea aliaţilor NATO de a sprijini Ucraina”
10:25 - Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan: „Nu o să se desființeze oficii poștale și nu o să fie dați oameni afară” / „Până în momentul de față nu sunt încântat de modul în care s-a reușit implementarea programului de investiții de la Poșta Română” (VIDEO)
09:56 - Prime cât trei salarii pentru angajații ANAF care aduc mai mulți bani la stat
09:48 - Autostrada A1 a fost închisă din cauza vântului puternic și a viscolului. Mai multe indicatoare rutiere au fost distruse