ANM anunță secetă pedologică moderată, puternică şi extremă în majoritatea regiunilor agricole din ţară

Publicat: 18 09. 2020, 11:02

Administraţia Naţională de Meteorologie a publicat prognoza agrometeorologică pentru perioada 18 – 24 septembrie, potrivit căreia urmează zile cu secetă pedologică moderată, puternică şi extremă în majoritatea regiunilor agricole din ţară. Conţinutul de apă va fi în limite scăzute şi deosebit de scăzute. De altfel, anul 2020 a fost unul extrem de prost pentru agricultură. O perioadă îndelungată de secetă a fost urmată de ploi abundente care au produs inundații în mai multe localități. Guvernul a pregătit o schemă de ajutor pentru fermierii ce au fost afectați de lipsa ploilor. Iar în cazul proprietarilor afectați de inundațiile de după, au fost anunțate despăgubiri.

Secetă extremă în perioadaurmătoare, anunță ANM

Meteorologii anunță secetă pedologică moderată, puternică şi extremă în perioada următoare.

„În statul de sol 0-20 cm ogor, conţinutul de apă se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în majoritatea regiunilor agricole. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare, local în nordul, sudul şi estul Munteniei, izolat în centrul şi vestul Moldovei, sud-estul Transilvaniei”, se arată în prognoza agrometeorologică pentru perioada 18 – 24 septembrie.

Pe terenurile afectate de seceta pedologică, ritmurile de creştere şi dezvoltare vor fi încetinite.

Prin urmare, pe terenurile agricole cu deficite ridicate de apă în sol, atât ritmurile vegetative ale culturilor de rapiţă şi orz de toamnă semănate până în prezent, cât şi procesele de coacere şi maturare ale speciilor prăşitoare şi pomi-viticole vor fi în continuare stânjenite.

„În general, condiţiile agrometeorologice vor favoriza continuarea lucrărilor agricole de sezon, respectiv recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat etc., în aproape toată ţara”, mai transmit meteorologii.

Cât despre regimul termic, el va fi în general normal pentru această perioadă în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 10 şi 22 de grade Celsius. Temperatura maximă va fi între 18 şi 28 de grade Celsius, iar cea minimă între 2 şi 16 grade, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare din estul Transilvaniei.

În intervalul 18 – 24 septembrie, vor avea loc doar ploi locale, reduse cantitativ, însoţite de intensificări temporare ale vântului.

2020, în top 3 cei mai călduroși ani din istorie

Anul acesta oricum a fost unul foarte secetos, culturile fiind grav afectate.

„Am aproape 40-42 de ani de activitate și nu am mai prins o astfel de perioadă de secetă. Sunt zone în care nu a plouat deloc. De exemplu, în Tulcea și Constanța. În acest zone, plus Galați, Ialomița, Brăila, o parte din Călărași, în care culturile sunt calamitate 100%.

Este o lovitură deosebit de grea dată fermierului român. O lovitură financiară și nu numai. Nu o să uite fermierul român această perioadă de secetă din 2020 mulți ani. Va rămâne exact ca seceta din 1946”, a declarat, pentru B1.RO, Aurelian Penescu, inginer agronom și profesor universitar

Guvernul a pregătit o schemă de ajutor pentru agricultorii afectați, iar ministrul Adrian Oros a precizat că banii vor fi livrați din 18 septembrie.

„Primul pachet de scheme, care este din bugetul naţional, are termen de depunere 15 septembrie – pentru secetă, respectiv 29 septembrie – pentru celelalte scheme din sectorul zootehnic. În momentul în care expiră data de depunere, în 2-3 zile putem începe să dăm banii”, a explicat ministrul Agriculturii, la începutul acestei luni.

La finele lunii iunie, Guvern a aprobat și acordarea de despăgubiri în sumă de 5.000.000 lei pentru populaţia afectată de inundaţiile de la începutul verii din 29 de judeţe.