ANM: 30 iulie, cea mai caldă zi din această vară. Toată România suferă din cauza caniculei
Ziua de joi, 30 iulie, a fost declarată de meteorologi cea mai calda zi de pânăacum din vara anului 2020. Întreaga țară suferă din cauza temperaturilor extreme, însă cel mai cald a fost la Fetești.
Temperaturile au atins valori record la amiazăla Fetestiși la stația de meteorologică de laBucurești-Filaret,unde s-au înregistrat 38 și respectiv 37 de grade Celsius.Canicula s-a instalat în toată România, în majoritatea regiunilor țării înregistrându-se un discomfort termic accentat, potrivit hărții emise de ANM.
Indicele temperatura-umezeala a atins si depasit azi pragul critic de 80 unitati in vest, sud, sud-est si est, unde si temperatura resimtita a avut valori de 40 – 44 de grade Celsius.
ÎnOltenia, Muntenia șiDobrogea, dar și în centrul și sudul Moldovei,temperaturile maxime au depășit 35 de grade, iar local au atins chiar și 38 de grade.Nici noaptea nu se anunță mai răcoroasă, ci mai degrabătropicală, cu temperaturi carenu vor coborî sub 20 de grade.
Cod galben de caniculă în majoritatea zonelor țării
Meteorologii au emis două avertizări de tip cod galben, valabile pentru următoarele zile. În România, cea mai mare parte a teritoriului se încadrează în zonele vizate de avertizări.
Canicula, dar și vremea instabilă se vor resimți în întreaga țară astăzi și mâine, iar meteorologii anunță temperaturi de până la 38 de grade Celsius, în sudul Olteniei și Munteniei. Condițiile de instabilitate atmosferică accentutată se vor înregistra în zona de nord și în centrul și estul țării.
În intervalul 30 iulie – 31 iulie se vor înregistra temperaturi caniculare pe teritoriul țării, iar disconfortul termic va fi accentuat. Meteorologii anunță valori maxime de până la 37 și 38 de grade Celsius încea mai mare parte a Olteniei, Munteniei și Dobrogei.Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar noaptea de vineri spre sâmbătă (31 iulie/01 august) va fi tropicală, cu temperaturi care, în general, nu vor coborî sub 20 de grade.
Mai mult decât atât, cei de la ANM anunță că disconfortul termic se va menține ridicat și în Banat și sudul Moldovei. Aici, indicele de temperatură-umezeală se va situa în jurul pragului critic de 80 de Unități.
Instabilitate atmosferică în jumătatea nordică a țării
Cea de-a doua avertizare emisă de meteorologii vizează fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată. Codul galben în acest caz este valabil începând de joi, 30 iulie ora 12:00 până vineri, 31 iulie ora 02:00. Potrivit celor de la ANM, în intervalul menționat la munte, în nordul, nord-estul și local în centrul țării vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și izolat 30…50 l/mp.
Începând de mâine, vineri, 31 iulie și până la data de 1 august, manifestări ale instabilității atmosferice accentuate se vor înregistra și în zonele de sub, sub-est și sud-vest, local sau izolat. Meteorologii anunță căinstabilitate atmosferică ce se va manifesta prin intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină.Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe suprafețe mici 40…50 l/mp.