A nins în România sâmbătă dimineața / Strat mare de zăpadă la mijlocul lunii mai. Avertizarea meteorologilor
În România au căzut fulgi de zăpadă sâmbătă dimineața, chiar dacă în calendare mai sunt două săptămâni până la venirea verii.
Meteorologii au anunțat un strat mare de zăpadă la altitudini mari în Carpaţii Meridionali şi Occidentali, neaua care se va așterne ajungând la 240 de centimetri la Vârful Omu.
La începutul acestui week-end, stratul de zăpadă măsoară aproape doi metri la Bâlea Lac, iar în orele următoare sunt așteptate noi precipitații sub formă de lapoviță și de ninsoare.
La Rânca a nins abundent în această dimineață, circulația desfășurându-se în condiții de iarnă.
Zăpadă la munte în plină primăvară
Potrivit ANM, stratul de zăpadă din platforma staţiilor meteorologice era consistent, vineri după-amiază. Se înregistrau 240 cm la Vf. Omu, 192 cm la Bâlea-Lac, 77 cm la Vf. Ţarcu, 159 cm la Vf. Călimani, 40 cm la Ceahlău-Toaca, 28 cm la Vf. Iezer, 24 cm la Vf. Lăcăuţi, potrivit realitatea.net.
În Munţii Făgăraş şi Bucegi, până luni, este risc însemnat de producere a avalanşelor, au mai transmis meteorologii.
”La peste 1800 m, stratul este umezit în profunzime, iar în strat temperatura este constantă şi apropiată de 0 grade Celsius (izotermie). La suprafaţă se întâlneşte un strat mai recent, instabil în primii 10-20 cm (…) Stratul superior, umed şi instabil, poate aluneca cu uşurinţă peste crustele mai vechi, mai ales pe pantele suficient de înclinate, iar în unele cazuri pot fi antrenate şi straturile mai vechi, aflate dedesubt, avalanşele putând coborî până la altitudini mai mici de 1800 m.
Se pot astfel declanşa spontan avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari, riscul fiind amplificat chiar şi la supraîncărcări slabe”, se arată în buletinul de specialitate emis de către meteorologi, mai scrie sursa citată.
”În cursul zilei de sâmbătă, în zonele înalte precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, în special la altitudini de peste 1800 m. Vântul va sufla în general moderat, cu intensificări temporare de 70-80 km/h în zonele înalte din sector sud-estic, mai ales în Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Trecător se va semnala ceaţă”, au mai transmis cei de la ANM.
La munte, la Rânca, sâmbătă dimineața a nins ca în plină iarnă, circulația desfășurându-se în regim special.