Directoarea executivă a ANM, Florinela Georgescu, a avut o intervenție în cadrul emisiunii Bună, România, pe B1 TV, moderată de Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, unde a fost întrebată ce s-a întâmplat în acest weekend, dacă a fost sau nu ciclon.
Florinela Georgescu a precizat că a fost o activitate ciclonică în zona României, dar nu ANM a anunțat că va urma ciclonul Ashley în România.
Directoarea executivă a ANM a explicat de unde vine denumirea ciclonului.
Chestionată dacă ANM a anunțat că vine ciclonul Ashley, Florinela Georgescu a răspuns:
„Sursa a fost mass-media românească, care a inventat acest ciclon.
Mass-media românească a inventat ciclonul. Vă spun care este sursa numelui Ashley. Serviciile meteorologice din Europa se grupează în funcție de regiunile în care se află țările respective, se grupează și denumesc pentru a putea gestiona, pentru a putea urmări, prognoza formațiunile ciclonice cele mai severe. Deci se grupează și pun nume acestor cicloni.
Ashley apare în fruntea listei propuse de Serviciul Meteorologic Britanic pentru ciclonii care urmează a se manifesta în acest sezon rece. Deci există o listă prestabilită. Primul ciclon care va avea caracteristici deosebite va primi numele Ashley. Deocamdată, nu a apărut un astfel de ciclon, va apărea în curând. Probabil că cineva din foarte mult exces de zel a căutat, s-a gândit la un moment dat pentru un ciclon generat, este adevărat, deasupra Oceanului Atlantic, relativ aproape de arhipelagul britanic, s-a gândit că Serviciul britanic va pune acest nume și a considerat că e bine să fure startul. Numai că, din nefericire, meteorologii britanici nu au considerat că respectivul ciclon merită un nume, iar noi am rămas cu această știre care s-a rostogolit în toată presa.
Repet, Serviciul meteorologic Britanic nu a pus acest nume”.
Directoarea executivă a ANM a fost întrebată și dacă a comunicat Ministerului Mediului că nu există ciclonul Ashley.
„Da. Deci nu există niciun ciclon cu acest nume.
(…) După cum știți, avertizările meteorologice au 3 coduri de culori. Fenomenele cele mai severe se avertizează prin Cod roșu. De data aceasta, Codul a fost portocaliu, iar cantitățile de apă care s-au acumulat s-au încadrat în acest cod, care presupune că în intervale de 24 de ore, cantitățile de apă pot fi între 40 și 80-90 L/m².
În foarte multe din zonele avertizate în Cod portocaliu, cantitățile de apă au fost local sau pe arii mai extinse în această limită”.
Florinela Georgescu a fost întrebată de ce ANM nu a făcut precizările necesare prin care să spună că nu e nici ciclon și nu-l cheamă nici Ashley.
„(…) Revin la conținutul avertizării meteorologice și la faptul că îngrijorarea maximă era pentru zonele care au fost afectate de inundații în urmă cu 2 săptămâni. În situația județului Galați, cel care a fost avertizat în Cod roșu, în urma inundațiilor solul în județul Galați este saturat de apă. Există încă porțiuni ale cursurilor de apă care nu sunt decolmatate.
Deci orice cantitate de apă, care urma să cadă acolo putea constitui un factor de risc pentru populație.
(…) Toată Europa Centrală și de Est a fost sub incidența formațiunilor ciclonice din Marea Mediterană și Marea Neagră, iar frontul atmosferic care ne-a traversat a fost asociat unui ciclon foarte activ din partea de nord a continentului.
(…) V-am spus că nu există ciclonul Ashley. Deci niciunul din ciclonii care evoluează acum deasupra Europei nu se numește și nu s-a numit Ashley”.
Întrebată dacă a fost duminică ciclon sau nu, directoarea executivă a ANM a spus: “Da, a fost o activitate ciclonică în zona României”.