A fost prăpăd în mai multe județe din țară și vor urma din nou furtuni, vijelii puternice și grindină. Ce anunț a făcut directorul ANM și care sunt regiunile vizate (VIDEO)

Publicat: 14 06. 2024, 14:46
Actualizat: 14 06. 2024, 15:17

A fost prăpăd în mai multe județe din țară, joi, și vor urma din nou furtuni, grindină și vijelii puternice și vineri.

ANM a emis un Cod Galben de vreme severă. Oamenii sunt speriați în toată țara pentru că sunt consecințe grave ale potopului, care a avut loc în București, în Cluj, în Iași, peste tot în țară, consecințe extrem de grave ale acestui Cod Roșu.

Regiunile în care vor avea loc furtuni puternice

Florinela Georgescu, director executiv al ANM, a avut o intervenție în emisiunea News Pass, moderată de Laura Chiriac, pe B1 TV, unde a dat mai multe detalii cu privire la ce să ne așteptăm în următoarele ore.

“Într-adevăr, a intrat în vigoare un Cod Galben, valabil pentru partea de sud-est a țării, un sud-est mai extins, care cuprinde Muntenia, Dobrogea, partea de Sud a Moldovei, în zona Carpaților Orientali și estul Carpaților Meridionali. Acestea sunt regiunile în care așteptăm ca această după-amiază și seara să aducă averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului. Sunt condiții și de vijelii, și grindină. Apreciem, totuși, că există condiții mult mai puțin prielnice pentru fenomene severe decât au fost în noaptea care a trecut, pentru că deja vremea s-a răcit simțitor și posibilitatea de generare a norilor de furtună este, deci, mult mai redusă. Așteptăm, de asemenea, ca, izolat, cantitățile de apă să mai fie importante, să depășească 25-30 L/m², poate, chiar, izolat, 50 L/m². Veștile pentru zilele următoare sunt, însă, bune din punct de vedere al precipitațiilor. Vremea se va ameliora, instabilitatea atmosferică va fi mult mai redusă mâine și poimâine, aproape va lipsi săptămâna viitoare. Trebuie să spunem, totuși, că după ce astăzi a fost simțitor mai răcoare decât în zilele trecute, de mâine, temperaturile vor începe din nou să crească și este de așteptat ca de luni, marți, să revenim la valori foarte ridicate, spre 36-37 °.

Deci vestea bună este că vremea s-a îmbunătățit din punct de vedere al instabilității atmosferice, dar încă pentru partea de sud-est sau jumătatea de sud-est a țării încă trebuie să fim puțin atenți pentru orele care urmează”.

Sunt sau nu benefice rachetele antigrindină

Florinela Georgescu a fost întrebată cât de oportună este măsura lansării rachetelor antigrindină.

„Sistemul de antigrindină a dat rezultate foarte bune. Este nevoie, deci, de astfel de protecție. Am văzut cu toții că grindina asociată instabilității din ultima perioadă a fost una, în multe zone ale țării, cu dimensiuni impresionante, dar Oltenia acum este mai ferită de instabilitate, poate zona de munte a județelor din partea de est a Olteniei să mai aibă instabilitate, astăzi, după care, zilele viitoare, foarte puțin. Este adevărat că Oltenia a fost în noaptea care a trecut una din regiunile cele mai afectate de instabilitatea atmosferică puternică”.

Directorul executiv al ANM a mai fost chestionat cum de a ajuns ca grindina să aibă o dimensiune neobișnuit de mare față de cum era în alți ani.

“Și Bulgaria, ca de altfel, toată partea de sud-est a continentului, a avut aceleași condiții de vreme în ultimele 2 săptămâni, culminând cu furtunile din noaptea precedentă. Mărimea grindinei este condiționată de forța curenților ascendenți și descendenți, care se formează, pe verticală, în norii de furtună. Sunt nori cu foarte mare dezvoltare verticală, iar căldura excesivă de la sol asigură această ascendență foarte puternică în straturile în care se formează grindina”.