Radu Banciu a afirmat, în ediția de luni a emisiunii Lumea lui Banciu, că școala nu este importantă într-o țară ca România, condusă de nababi și despoți. Jurnalistul a mai susținut că, în țara noastră, școala există ca să ai un lucru de care să te ocupi și ca părinții să aibă unde să-și „parcheze” copiii. În opinia sa, mai interesantă decât perioada începutului de an școlar e sfârșitul de an, când coronavirusul o să se suprapună cu gripa sezonieră.
„A început școala în România. Altădată, sigur, era un eveniment. Și în emisiunea asta a fost un eveniment acum vreo 10 ani, când încă mai exista speranță, când încă mai conta câte ceva. Acum e doar așa, la fapt divers, de asta nici n-o să insistăm prea mult. Noi suntem mai degrabă cu gândul la alegerile locale, la cele parlamentare, la ce o să se întâmple la acest sfârșit de an, care e și mai excitant decât începutul școlii, pentru că gripa și cu coronavirusul pot crea un cocktail.
Avem și mesajul președintelui României, telegrafic așa, cum era pe vremuri în sport, când Steaua câștiga Cupa Campionilor. Câteva rânduri în care șeful statului, fost cadru didactic, le urează copiilor un an bun. Nu spune nimic de Moș Nicolaie, s-ar putea ca acesta să nici nu mai vină. Nu spune nimic nici de Moș Crăciun, nici de vacanța de iarnă, dar le transmite copiilor – și e un mesaj frumos, mi-a plăcut termenul – că ar putea să devină niște supereroi. Da, dacă au imaginație și dacă mai contează pentru ei să evadezi pe tabletele și pe telefoanele mobile. În principiu, ar trebui să conteze, pentru că, știți cum e, copiii nu știu încă, dar o să le spunem noi: mai importantă e clipa decât trecerea timpului. Dacă știi să te bucuri de clipă și s-o trăiești deplin, e interesant.
Altfel, niște supereroi pentru că poartă mască și pentru că vor avea posibilitatea să deseneze pe măștile astea cam ce și-ar dori.
Altfel, școala nu este importantă. Toată lumea știe că în această țară condusă de niște despoți, niște viziri, niște nababi, școala nu e importantă. Școala e ca să-ți ocupi timpul și foarte mulți părinți își duc copiii ca să-i parcheze undeva, pentru că, după șase luni în care aceștia au stat tot timpul între picioarele părinților, pe sub masă, pe canapea, deasupra televizorului, pe galerie, pe fierul de călcat, pe mașina de spălat, peste tot în casă, când dădeai cu mopul, când făceai cartofi prăjiți, când deschideai cuptorul, când te duceai să-ți pui chiloții la uscat… De șase luni de zile copiii ăștia erau numai în preajma părinților. Ei bine, vă dați seama ce ușurare începând de mâine… Sigur, nu pentru toate categoriile de părinți, nu pentru toate categoriile de bunici, nici măcar nu mai suntem toți de la începutul pandemiei”, a afirmat Radu Banciu.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Anul școlar 2020-2021 a început în plină epidemie. Măsuri speciale au fost luate pentru a preveni răspândirea virusului, dar în multe unități de învățământ punerea lor în practică s-a dovedit a fi o adevărată provocare din lipsă de spațiu, de cadre didactice și tehnologie.
În prima zi de școală, președintele Klaus Iohannis le-a transmis elevilor că au ocazia să devină niște supereroi căci, respectând regulile de prevenire a răspândirii coronavirusului, își vor ocroti părinții și bunicii, persoanele cele mai vulnerabile în fața acestei boli. Iar profesorilor le-a spus că vor trebui să se adapteze la situații neprevăzute: „Pășim cu toții pe un teritoriu necunoscut și tocmai de aceea va fi nevoie de multă răbdare, flexibilitate și energie”.
În noul an școlar, elevii și cadrele didactice vor trebui să respecte câteva reguli pentru a limita răspândirea coronavirusului: purtarea măștii de protecție, păstrarea distanței fizice de cel puțin 1 metru în interior, cu obligația purtării măștii, și cel puțin 1,5 metri în aer liber, atunci când nu este purtată masca, și igienizarea mâinilor.