Radu Banciu a vorbit în ediția de marți a emisiunii ”Lumea lui Banciu” despre amenzile acordate în perioada stării de urgență românilor care nu au respectat restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de coronavirus. Potrivit celor mai recente date transmise de Grupul de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii au descoperit 3.709 persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei, iar acestea au primit sancţiuni contravenţionale, în valoare de 6.795.810 lei.
”Nicio țară din Europa nu a reușit să colecteze o asemenea sumă. Conform cu salariul mediu brut pe economie, România este în topul țărilor europene la colectat amenzi. Noi avem un salariu mediu mizerabil. Ei bine, România a strâns cei mai mulți bani din amenzi. Ni s-a spus foarte clar că acestea vor continua și în următoarea perioadă. În Spania, amenzile pornesc de la 100 de euro, în Franța de la 135, în Italia de la 400 de euro, în Germania de la 200, în Marea Britanie de la 60 de lire sterline, adică aproximativ 70 de euro. În România, pornesc de la 2.000 de lei, adică 415 euro, și pot să ajungă până la 20.000 de lei, adică 4.150 de euro, pentru persoanele fizice. La noi, amenzile sunt date numai din ură și pentru că se poate. Dacă tot e starea de urgență și dacă tot această categorie de oameni ai muncii nu făcea nimic, tăiau frunze la câini cei din Poliția Română. Nu toți, nu se poate generaliza niciodată. (…) Amenzile or sta în picioare la unii, dar în cele mai multe cazuri sunt de un flagrant indubitabil”, a comentat Banciu.
Acesta a mai susținut că nu este normal cetățenii să ajungă să se adreseze instanței pentru că au primit amezi în mod abuziv.
”Din păcate, nu există o instanță la care să te adresezi înaintea instanței reale pentru că nu ar fi normal să îngrămădești justiția cu tone de hârtii pentru astfel de procese. Din păcate, din ce se vehiculează în spațiul public, puterea polițaiului român ar putea fi sporită, dacă tot am prins gust. (…)
Nu este normal ca cetățeanul să ajungă să se adreseze instanței pentru că a fost furat ca în codru. Nu este firesc. Ei și-au dat seama de ticăloșie, la un moment dat, și au încercat să o mai îndulcească”, a mai spus Radu Banciu.
De altfel, ministrul Internelor, Marcel Vela, a admis, luni, că eu existat situații în care polițiștii au avut un comportament abuziv, precizând că a luat atitudine în ficare dintre aceste cazuri. În acest context, Vela i-a îndemnat pe românii care consideră că au fost nedreptățiți să atragă atenția autorităților.
„Nu tolerez abuzurile. Chiar pe videoconferința organizată de către secretarul de stat care se ocupă de ordinea publică, cu toate armele din subordine și toți inspectorii județeni, li s-a atras atenția tuturor ca amenzile să fie într-o formă evaluată direct proporțional cu fapta pe care au înregistrat-o, au constatat-o, să fie folosite ca variante de sancțiune și avertismentele, nu direct amenzile. Așadar, am luat măsuri ca să nu se facă abuzuri. Că ele se fac este un lucru evident, pentru că sunt foarte mulți oameni, sunt foarte mulți tineri care au făcut doar șase luni Școala de Poliție și acum sunt în operativ în teren, că am avut nevoie de cadre, să acoperim toate misiunile. Este o muncă titanică la nivel național și cei care au făcut abuzuri sau au greșit vor fi evaluați și profesional și disciplinar”, a declaratMarcel Vela, pentruRFI.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.