Radu Banciu a comentat, în ediția de miercuri seară a emisiunii Lumea lui Banciu, traseul parlamentar parcurs de proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc. Creație a doi parlamentari UDMR, acesta a fost adoptat tacit de Camera Deputaților, după înplinirea termenului de 45 de zile fără a fi supus votului în plen, dar a fost respins în Senat. Președintele Klaus Iohannis a avut, tot miercuri, o ieșire extrem de dură pe acest subiect la adresa PSD. Radu Banciu susține, în schimb, că de vină sunt toate partidele politice, care mereu s-au preocupat să caute susținerea UDMR, deși lipsa de loialiate a Uniunii față de România este evidentă.
„Președintele Iohannis, dacă ar fi fost informat mai din timp, poate că nu s-ar fi ajuns la această escaladare, la aceste cuvinte, într-adevăr, nepotrivite pentru un șef de stat. Dacă șeful statului era un pic mai atent, că n-avea de ce să stea dosarul ăla 45 de zile într-un sertar.
Clasa politică trebuia să știe. Ideea că ăla stătea acolo din 2004, cum spune Ciolacu, președintele interimar al PSD, iar UDMR venea de fiecare dată cu acest proiect și-l tot înainta sperând să treacă de cele două Camere, e, până la urmă, de resortul clasei politice, nu al cetățeanului.
Clasa politică nu a luat în serios acest avertisment. Era de resortul politicienilor noștri, la un moment dat, chiar să întrerupă relația cu UDMR dacă își dădeau seama că acesta nu este un partid loial României. Ceea ce nu au făcut.
De fiecare dată când partidele s-au aflat la guvernare sau de fiecare dată când partidele erau în opoziție, atunci când UDMR nu era la guvernare, s-au străduit să facă o alianță cu acest partid.
Nouă ne-a fost prezentată o situație ușor trunchiată, în sensul în care PSD nu voia să meargă prea departe, adică era convins că în Senat – for decizional – acest proiect al UDMR nu va trece, pe de altă parte l-a lăsat să treacă tacit în Camera Deputaților, unde e stăpân. PNL nu a catadicsit să se ocupe, înțeleg din 2004, decât de a-și ameliora relația cu UDMR.
Sigur, nu putem să tragem pe nimeni la răspundere, că nu ne permite legea. PSD e implicat în această situație? E implicat! În sensul în care el a fost la conducerea României, cu foarte puține sincope, în ultimii 30 de ani. El ar fi trebuit să aibă o relație de altă natură cu UDMR.
PNL, prin vocea lui Iohannis, s-a răstit azi în fața națiunii, cu aceste cuvinte pe care nu le pot reproduce, evident. PNL a fost complice al acestui partid de câte ori a avut nevoie de el. Nu e necesar să revenim la discursul lui Corneliu Vadim Tudor. Orice partid ar fi putut să-i spună UDMR-ului: ”am făcut și noi un proiect, numai că proiectul nostru e să vă scoatem în afara legii”. Putea să se întâmple lucrul ăsta. Au fost țări europene, se poate verifica, unde partide de genul ăsta nu au mai făcut parte niciodată din structura parlamentară.
Dacă ați fost atenți la discursul de azi (miercuri), nu s-a spus niciodată că se va renunța la UDMR. Deci clasa politică din România care, sigur, va trece peste acest moment stânjenitor pentru noi toți – ne-am făcut un pic de râs prin Europa, va șterge repede cu buretele, deoarece vin alte competiții. Ei chiar speră ca anul ăsta să existe alegeri. Va fi nevoie de UDMR.
Ați auzit vreo sancțiune pentru UDMR? Niciuna!”, a afirmat Radu Banciu.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc, inițiat de doi parlamentari ai UDMR, a trecut tacit de Camera Deputaților, după ce s-a împlinit termenul de 45 de zile fără ca acesta să fi ajuns la vot în plen. Premierul Ludovic Orban a subliniat că președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu (PSD), ar fi trebuit să se ocupe de acest lucru, dar nu a făcut-o.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a avut poate cea mai dură ieșire a sa de când este președintele României: „În timp ce noi ne luptăm cu pandemia, PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor. A ajutat UDMR să treacă o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Oare ce le-a promis liderul de la Budapesta?”.
Legea a fost apoi respinsă de Senat, forul decizional.
„Inițiativele de acest gen nu ar trebui să se mai regăsească vreodată pe agenda Parlamentului”, a punctat ulterior șeful statului.
De cealaltă parte, Marcel Ciolacu, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, s-a apărat: „Serviciile de informații să spună public dacă i-au trimis președintelui Iohannis vreo informare referitoare la acuzațiile aduse la adresa mea și a PSD”.
Despre acuzațiile lansate de Iohannis, Ciolacu a mai spus că acestea reprezintă „un atac politic grosolan”.