Radu Banciu, despre învățământul românesc: Un haos colosal! Astăzi, a face școală înseamnă să fii autodidact. Fiecare o ia în direcția lui (VIDEO)
Jurnalistul Radu Banciu a vorbit în emsiiunea de luni seară despre situația învățământului românesc. În timp ce între profesori și Inspectorate se dezbate problema uniformei, Banciu atrage un semnal de alarmă cu privire la manualele după care învață elevii.
După cum știm cu toți, fiecare școală și fiecare profesor poate opta pentru manualele pe care și le dorește. Astfel, rar există două școli în care copiii să învețe după aceleași manuale.
"Este un haos colosal", este de părere Banciu.
"Ce a ajuns învățământul? Fiecare școală din România își alege manualele. Astăzi nu există două școli care să învețe după aceleași manual decât din întâmplare. Nu sunt obligate, se nimerește. Fiecare își comandă cărțile în altă parte sau primește oferte. Profesorii sau învățătorii aleg. Vă dați seama că se vorbește exagerat totuși despre tâmpenia asta cu uniformele. Dar de chestia asta nu discută nimeni?
Înainte, toată lumea învăța după același manual. Țineți minte că în clasa a 4-a se învăța geografie județului în care locuiai. Astăzi nu mai există așa ceva.
M-am uitat și eu un pic peste manual. Nu au absolute nicio legătură. E ca și cum te-ai duce într-o bibliotecă și ți-ai lua o carte. Astăzi, a face școală înseamnă să fii autodidact. Fiecare o ia în direcția lui", adaugă jurnalistul.
Radu Banciu, despre învățământul românesc: Un haos colosal! Astăzi, a face școală înseamnă să fii autodidact. Fiecare o ia în direcția lui
#DIRECT_ONE_uynxmv#
Ce se întâmplă la examene este și consecința acestei directive, ca fiecare să aleagă ce și după ce învață.
"Tu ești la școala asta, celălat la școala de peste drum învață din cu totul altceva. Vă dați seam ace bulibășeală este.
Și cum vei testa copiii ăștia? Ei nu trebuie să servească intereselor unei edituri sau ale unui professor, ci ale țării. Ei pentru ce se pregătesc? Ei bine nu mai e așa. Ei nu se pregătesc pentru nimic. Dacă acumulează ceva bine, dacă nu…nu.
După primele 4 clase sunt chiar de capul lor. De acolo începe răspândirea lor în natură. Părinții își chidează copiii din auzite copiii. Este un haos colosal.
Imaginați-vă ce se va întâmpla cu copiii ăștia în fața unor texte? Noroc că nu le folosesc la nimic, indifferent dacă le trec sau nu.
Ajung în larg, în societate, unde găsesc tot haos. Vor ști câte o bucățică din mai multe lucruri și cu aia vor pleca în viață.
A făcut cineva pentru asta ceva? A pus cineva o strategie la punct? Nu există nimic!", conchide Radu Banciu.