Radu Banciu a comentat, în ediția de marți seară a emisiunii „Lumea lui Banciu”, situația sanitară generată de pandemia de COVID-19 la nivel global. SUA sunt, în prezent, cea mai afectată națiune a lumii, cu peste 1 milion de cazuri confirmate de COVID-19 și aproape 59.000 de decese în rândul pacienților infectați cu coronavirusul SARS-CoV-2, potrivit datelor centralizate de Worldometer.
„Un miliard de cazuri la nivel mondial. Este o previziune – sigur, destul de alarmantă, zicem noi, unii consideră că e mică. Mie mi se pare destul de mult dacă se va ajunge la un miliard de oameni la nivel mondial. Peste 3,1 milioane de cazuri la nivel mondial, peste 216.000 de morți până acum, în 215 țări și teritorii. Bilanțul așa, în linii mari, minutul și scorul, la această dată de 28 aprilie 2020, ar fi Statele Unite 58.200 de morți, la peste un milion de cazuri. Spania are 23.800 de morți, undeva cu 200 mai mulți decât Franța, care are 23.600. Italia este deasupra lor – se menține, totuși, destul de net deasupra, cu 27.300 de morți. Adică o distanță de 31.000 de morți în spatele Statelor Unite. Statele Unite a scăpat în câștigătoare în «Pandemic World Cup». Chiar dacă s-ar opri acest clasament, precum campionatele de fotbal, Statele Unite va fi declarată învingătoare”, a declarat Radu Banciu.
„Italia, deocamdată, este confortabil instalată pe poziția a doua, cu peste 4.000 mai mult decât ocupanta locului trei, Spania. Franța, imediat acolo pe poziția a patra, ar putea să treacă de Spania, întrucât în Franța calculele sunt mai corecte puțin. Marea Britanie vine cu 21.600. Britanicii au mai recuperat un pic de jenă, întrucât la ei socoteala stătea foarte, foarte prost. Au un fel de a număra specific țărilor din Balcani. Britanicii au dat chix în acest exercițiu, nu erau pregătiți pentru pandemic, nu erau pregătiți nici pentru boală, practic nu sunt pregătiți pentru nimic. De altfel, știți că ei, alături de olandezi, nu comunică numărul vindecaților. Nu au pur și simplu o sursă fiabilă și atunci mai bine nu o dau, au renunțat la așa ceva. Marea Britanie, care este rușinea acestui clasament dintre țările serioase – nu vorbim despre China, Iran sau alte zone mai dificil de accesat, cum ar fi Coreea de Nord. Germania, de notat, cu chiu, cu vai a reușit să treacă de 6.000 de morți. A existat un început de relaxare în Germania, dar între timp situația s-a agravat, în sensul că au apărut dintr-o dată destul de multe cazuri. Merkel are pe 7 mai o mare întâlnire cu landurile, unde se va discuta în amănunt”, a continuat Radu Banciu.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.