Radu Banciu: Atât timp cât șeful statului vine și tună la televizor că e necesar să stăm în casă, nu e cazul ca politicienii de prin jurul lui să facă tărăboi (VIDEO)

Radu Banciu: Atât timp cât șeful statului vine și tună la televizor că e necesar să stăm în casă, nu e cazul ca politicienii de prin jurul lui să facă tărăboi (VIDEO)

Radu Banciu a vorbit în ediția de joi a emisiunii ”Lumea lui Banciu” despre votul din Parlament asupra prelungirii cu 30 de zile a stîrii de urgență pe teritoriul României, în contextul pandemiei de CPVID-19. Ședința, care s-a desfășurat online, a fost marcată de controverse, în condițiile în care Parlamentul a impus o serie de condiții pentru Guvern, care nu sunt prevăzute în textul decretului prezidențial.

”Starea de urgență a fost votată. E adevărat, cu o tentă dintr-asta evident politică. Nu s-au putut abține politicienii, în special cei din opoziție. S-au opintit un pic Tăricenii și susținătorii lui Victor Ponta, să impună și ei niște condiții, ca să se mai vorbească un pic și de ei în această perioadă. Evident că nu era cazul acum să ne dezarticulăm în aceste momente. Dacă s-a hotărât statul în casă până la adânci bătrâneți, n-avem încotro. Atât timp cât șeful statului vine și tună la televizor că e necesar să stăm în casă, nu e cazul ca politicienii de prin jurul lui să facă tărăboi”, a comentat Radu Banciu.

Parlamentul a votat prelungirea stării de urgență

Printre condițiile impuse de parlamentari este aceea ca Executivul să prezinte săptămânal un raport privind măsurile luate sau pe care dorește să le ia pentru a opri extinderea cazurilor de COVID-19.

De asemenea, Guvernul nu va mai putea lua măsuri de restrângere a drepturilor fundamentale decât prin acte normative cu putere de lege.

Referitor la această condiție, fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a explicat că Parlamentul nu a cerut Guvernul să nu mai dea ordonanțe militare, ci pur și simplu astipulat „că drepturile fundamentale pot fi limitate numai prin lege”, așa cum prevede și articolul 53 din Constituțe.

Întrebat, într-o intervenție telefonică pentru B1 TV, de cealeși au cerut Executivului să nu mai dea ordonanțe militare,Augustin Zegrean a răspuns: „Nu, ei nu au cerut așa ceva. Ei au spus că drepturile fundamentale pot fi limitate numai prin lege. Așa scrie în Constituție, art. 53. Nici măcar n-au modificat nimic”.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind prelungirea cu 30 de zile a stării de urgență. Șeful statului a subliniat în acest context, că nu este momentul unei relaxări a restricțiilor impuse de autorități pentru că România nu a ajuns încă în momentul de vârf al pandemiei de COVID-19. Astfel, atât numărul de îmbolnăviri, cât și cel al deceselor vor crește vfoarte mult în perioada următoare dacă oamenii nu vor mai respecta regulile de distanțare socială prevăzute în ordonanțele militare, a mai spus președintele.

A fost emisă Ordonanța Militară nr. 9

De altfel, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat, joi, emiterea unei noi Ordonanțe Militare, a noua. Aceasta prevede, printre altele, prelungirea suspendării zborurilor dintre România și mai multe state din zona roșie de contaminare cu noul coronavirus, eliminarea interdicției privind exportul de cereale, precum și faptul că, în această perioadă, piețele agroalimentare vor rămâne deschise.

Situația infecțiilor cu noul coronavirs, în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, joi, că lpe teritoriul României au fost confirmate 7.707 de cazuri de infectare cu COVID-19, 243 de pacienți fiind internați la terapie intensivă.

Bilanțul deceselor a ajuns la 392 de victime.

Pe de altă parte, 1.357 de pacienți au fost declarați vindecați.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:41 - România ia cel mai scump împrumut din ultimul an și jumătate. Până de curând cele mai mari dobânzi le avea Ungaria
12:21 - Numărul pensionarilor a scăzut, în noiembrie, cu aproape 17.000 de persoane. Cât a fost pensia medie în această lună
12:03 - Toni Greblă: În situația în care CCR consideră că este necesar să verifice toate secțiile de votare din lume, situația va complica foarte mult desfășurarea alegerilor. Nu știu ce nume să trecem pe buletinele de vot pentru turul doi
11:36 - Avertizare Cod galben de vreme rea, emisă de meteorologi pentru aproape jumătate din țară. Care sunt județele afectate
11:15 - Câte posibile incidente au fost semnalate de la debutul campaniei electorale pentru parlamentare? MAI a dat toate detaliile. Continuarea propagandei electorale, aspru sancționată
10:56 - Se fac ultimele pregătiri pentru parada militară de Ziua Națională! Pentru prima dată, pe 1 Decembrie, vom putea vedea și o dronă Bayraktar. Ce alte elemente de noutate vor mai fi (VIDEO)
10:21 - A început votul în diaspora pentru alegerile parlamentare. Zecii de mii de români au votat deja
00:03 - Volodimir Zelenski susține că războiul poate înceta dacă Ucraina intră în NATO, deocamdată fără teritoriile ocupate
23:59 - Câte gâini ai voie să crești în curte legal? Un locuitor din Oradea a fost sancționat pentru că a depășit numărul
23:59 - De luni, curierii poștali vor începe distribuirea pensiilor. Ce creștere vor înregistra veniturile seniorilor din ianuarie 2025