Radu Banciu a vorbit în ediția de marți a emisiunii „Lumea lui Banciu” despre informația potrivit căreia faptul că țara nostră are mai puține victime ale COVID-19 față de alte state s-ar datora genelor bune pe care le au românii.
”Nu, nici vorbă. România are cele mai multe cazuri de deces din Europa Centrală și de Est. Nu mă interesează populația țării. Ce contează că ai populație de 1,5 milioane sau de 18 milioane? Vreau să vă dau o veste: în Slovacia au murit doi oameni, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății. Terminați cu prostia asta că noi suntem cei mai rezistenți. Letonia are trei morți. Are o populație de un milion și jumătate, n-are importanță. Cred că toți am prefera să fim în locul acestor țări decât în România, unde numărul morților bate spre 400”, comentat Banciu.
Totodată, acesta a vorbit despre purtarea măștilor în spațiul public, ca măsură de protecție în fața infecției cu noul coronaaavirus.
”Din surse sud-coreene, ni s-a transmis că nu există, în momentul de față, nicio mască vândută pe piață care să poată să statisfacă cerințele momentului. Nu s-a inventat încă o mască – dintre cele pe care le purtăm noi, nu dintre cele chirurgicale – care să poată să oprească propagarea acestui virus”, a mai spus Radu Banciu.
Amintim în acest context că specialiștii din mai multe state occidentale vorbesc despre necesitarea purtării măștilor de protecție de către toți cetățenii pentru a evita răspândirea COVID-19. Și în România există câteva județe unde purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie pentru persoanele care vor să iasă din casă. Este vorba despre Bacău, Hunedoara, Maramureş, Galaţi, Vaslui, Iaşi şi Suceava.
Despre eficiența măștilor a vorbit recent și Alexandru Rafila, președintele Societatății de Microbiologie. Acesta a recomandat folosirea măștilor chirurgicale sau a unora confecționate dintr-un material dens.
„Este mult mai eficientă masca de unică folosință, masca chirurgicală, dar dacă nu are, o alta ar fi, ca barieră mecanică care nu este perfectă, una făcută din material dens, care se poate spăla zilnic”, a explicat Rafila.
Pe de altă parte, medicul a respins ideea folosirii unor obiecte precum eșarfele sau batistele ca barieră în fața COVID-19 pentru că acestea „nu protejează în niciun fel împotriva unei infecții virale, cu atât mai puțin împotriva infecției cu noulcoronavirus”.
Grupul de Comunicare Strategică a transmis marți că, pe teritoriul României, au fost confirmate 6.879 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, ceea ce înseamnă că de la ultima raportare au fost depistate 246 de noi infectări.
241 de pacienți din totalul celor contaminați sunt internați în secțiile de terapie intensivă.
Cel mai recent bilanț transmis de autorități arată și că 351 de români diagnosticați cu noul coronavirus au murit.
Pe de altă parte, de la debutul epidemiei 1.051 de pacienți s-au vindecat și au fost externați.
În continuare, cea mai gravă situație este în județul Suceava, acolo unde au fost confirmate până acum peste 1.700 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.