Ediție specială a emisiunii „Lumea lui Banciu”, miercuri seară, când jurnalistul a fost cuprins de „nostalgie” și a început să rememoreze câteva dintre amintirile copilăriei sale. Totul a început de lapostarea lui Radu Paraschivescu, în care scriitorul a reclamat public decizia HBO Max de a retrage de pe platforma sa legendarul film „Pe aripile vântului”, ce a fost distins cu multiple premii Oscar, pe motiv că ar fi rasist, deși mulți sunt de părere că este o simplă înfățișare a epocii respective.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Aveam de gând să vorbim despre rasism, despre temele actuale ale societății, cele care ne vor copleși la un moment dat, ne vor înlătura din prim plan. Vom ajunge și noi, până la urmă, la rebuturi, la lada cu gunoi a omerii, dar m-a apucat, așa, o nostalgie, m-am gândit că aș fi putut să fiu și eu un scriitoraș, măcar de duminică. Un imbecil cu mintea lejeră, proaspătă, pe care nu îl deranjează nimic din ce se întâmplă în realitate decât atunci când interferezi cu lumea lui. Atunci mai ia și el cuvântul. Ceea ce m-a inspirat în povestea pe care o voi istorisi în seara asta a fost postarea amicului nostru Radu Paraschivescu care, tot așa, n-a avut nicio reacție niciodată la nimic, până când, după retragerea de pe platforma americană HBO Max a legendarului film «Pe aripile vântului», produs în 1931 și laureate cu vreo opt premii Oscar. Ei, bine, Radu Paraschivescu a scris astăzi foarte șugubăț, așa, domne`, dar ce s-ar întâmpla dacă într-o zi ne-ar lua și cei «10 negri mititei», i-ar lua din biblotecă să îi ardă, că «negri» nu sună bine. Poate «Roșu și negru» al lui Stendhal, de asemenea, să fie dat și el jos”, a afirmat Radu Banciu, în direct pe B1 TV.
Decizia HBO Max de a retrage „Pe aripile vântului” de pe platforma sa vine într-un moment în care Statele Unite sunt marcate de proteste auto-revendicate drept anti-rasiste, care pe alocuri au degenerat în jafuri, distrugeri de patrimoniu cultural și alte violențe. Mișcarea de stradă a izbucnit după moartea afro-americanului George Floyd.
„Era un text interesant, de două, trei rânduri, prin care omul de litere își manifesta, în stilul lui, indignarea față de ce va să vină. Până n-a fost vorba să intre, totuși, în ograda lui, el, ca și alții, nu s-a simțit dator să aibă nicio intervenție la adresa societății, pe care o lăsau să curgă liniștit, cu rasismul ei, cu minciunile ei, cu ungurii ei – blasfemiile acestea pe care le trăim în fiecare zi. Pentru ei nu era nicio problemă. Așa mi-am amintit și eu de Mărioara…”, mai spune Radu Banciu, despre postarea lui Radu Paraschivescu.