De când s-a decis ca elevii și studenții să studieze de acasă, atât ei cât și profesorii sunt nevoiți să se adapteze noilor condiții și să continue cursurile pe platformele online dedicate studiului.
Prin urmare, atât profesorii cât și elevii trebuie să se adapteze rapid și să transmită un mesaj important elevilor, și anume că indiferent de situație, cursurile trebuie să continue pentru că studiul este extrem de important în dezvoltarea lor. Mai ales cei care se află în ani terminali, neapărat trebuie să se pregătească pentru examenele finale.
Este important ca fiecare să dețină un laptop/computer, conexiune la internet, căști și webcam (opțional) pentru a putea susține cursurile online.
Profesorul/învățătorul va putea comunica pe grupul de Whatsapp, Messenger sau canalul prestabilit cu părinții sau cu elevii orarul și modul de derulare a orelor.
Puteți pregăti și împărtăși un program săptămânal cu intervalele orare în care veți organiza întâlnirile online, pe teme. Spre exemplu, luni, de la 9 la 9.50: Sesiune de organizare cu toată clasa pe Zoom, de la 10 la 10.50 ora de română pe Zoom, de la 11.00 la 12.00 Tur virtual la muzeu etc.
De asemenea, este extrem de important ca părinții sau tutorele să își sprijine atât copilul, cât și pe profesor în organizarea activităților pentru acasă, dacă este nevoie.
Platforma de Google Drive poate fi folosită de profesori pentru a avea acces la documentele necesare, cum ar fi centralizarea orarului școlii online. Acesta poate fi pus într-un folder care poate fi organizat pentru fiecare clasă în parte fiecare având subfolderul ei denumit 5A, 6B etc.
Separat, puteți adăuga orarul cu toți profesorii și orele alocate la fiecare clasă, ținut într-un document excel.
Pentru a susține lecții online, avem nevoie de trei lucruri:
1. O platformă de comunicare în timp real cu video și text, cu elevii. Un exemplu ar fi aplicația Zoomsau Google Meet.
2. Aplicații sau platforme de colaborare online care ajută la a face schimb de documente, teste sau teme pentru acasă, între elevi și profesori. Această aplicație va ține evidența documentelor, dar va permite și profesorilor să le dea un feedback elevilor la documentele pe care aceștia le-au trimis. De exemplu, poate fi folosită platforma Google Classroom.
3. Resurse și aplicații de învățare. Și anume, profesorii vor trebui să realizeze prezentări, lecții, fișe, să găsească imagini și clipuri pe care le vor putea prezenta în timpul lecțiilor online. De exemplu, putem folosi aplicații precum ASQ, Kahoot, Quizziz, Wordwall, Padlet, Twinkl sau Digitaliada, precum și surse de inspirație pentru filme, teme și studiu individual, informează site-ul aspireteachers.ro.
Tutorial complet aplicația Zoom pentru conferințe online
1. Intrați pe site-ul Zoom și creați un cont folosind o adresă de e-mail și o parolă. (adresa de e-mail a școlii)
2.După ce completați numele de profil, puteți crea o întâlnire de la opțiunea Meetings –> Schedule a meeting.
3. Completați datele întâlnirii (titlul, descrierea, data și ora începerii, durata, iar apoi aveți mai multe opțiuni, cum ar fi să stabiliți dacă e o întâlnire recurentă, dacă adăugați o parolă de intrare, este indicat să debifați acea opțiune, dacă participanții intră cu audio oprit etc.).
4. După ce salvați întâlnirea, veți regăsi în secțiunea Meetings această întâlnire. Accesați-o pentru a descoperi link-ul pe care îl puteți copia și trimite elevilor pe canalul de comunicare cu ei.
Această aplicație permite să creezi gratuit întâlniri online. Prin intremediul unui link, puteți invita maximum 100 de participanți.
Este important de știut că există o limită de 40 de minute. Ca să eliminați această limită, trebuie neapărat să vă înscrieți cu adresa de e-mail a școlii, nu cu contul personal, iar toți cei care își creează conturi pe Zoom folosind adresa școlii vor putea organiza întâlniri din conturile lor. Acest lucru îl pot face doar profesorii.
Elevii nu trebuie să își creeze niciun cont, ci trebuie doar să acceseze link-ul primit de la profesor, să descarce aplicația Zoom pe calculator sau mobil și să se conecteze cu un microfon și, opțional, webcam.
Atunci vor intra într-o întâlnire online unde pot comunica prin mesaje pe chat cu profesorul, pot vedea ce le împărtășește profesorul de pe ecranul său (opțiunea share screen), se pot vedea și auzi reciproc dacă au microfoane și camere web instalate pe aparatul pe care îl folosesc.
1. Va apărea pe ecran o fereastră care îi invită să deschidă aplicația. Trebuie să dea click pe Open Zoom.us
2. După ce se va deschide aplicația, vor putea accesa întâlnirea apăsând Join with Audio.
Puteți porni întâlnirea din contul de Zoom, accesând opțiunea Start Meeting.
Atunci se va deschide fereastra unde puteți gestiona participanții, puteți porni camera web și sunetul, puteți împărtăși ecranul și modera chat-ul.
Orice școală se poate înscrie gratuit la acest serviciu. Acesta este inclus în Google Suite for Education.
În cazul în care școala din care faceți parte nu are acces la acest serviciu, vă puteți înscrie folosind contul personal de Gmail.
Google Classroom ajută să vă puteți stabili o nouă clasă unde să postați anunțuri, să împărtășiți teme sau materiale. Tot aici puteți să publicați teste sau chestionare și trebuie să urmați pas cu pas instrucțiunile pe care le găsiți în animațiile video de pe platforma creată de Google special pentru profesori: Teacher Center.
În cazul în care folosiți Google Classroom cu adresa personală de Gmail, atunci și elevii vor avea nevoie de conturi Google pentru a putea accesa clasa online.
Pentru a putea accesa acest serviciu, trebuie să urmați trei pași.
1. Accesați site-ul classroom.google.com.
2. Apăsați butonul „+”, aflat în dreapta sus, pentru a crea o clasă nouă.
3. Adăugați informații legate de clasă: numele, așa cum doriți să le apară elevilor când deschid Google Classroom, secțiunea, materia și sala (opționale).
După ce ați creat clasa, elevii vor putea să se înscrie în două moduri:
1. După ce se loghează în Google Classroom, apasă butonul + și se alătura clasei prin introducerea codului primit de la profesor (acesta se găsește sub numele clasei, apăsând [] îl puteți vedea mărit pe ecran).
2. Profesorii pot invita elevii prin email. Pentru a face acest lucru, apăsați tab-ul „People” și apoi „Invite Students” pentru a introduce adresele de e-mail ale elevilor.
Dacă apăsați pe butonul Create veți ăutea încărca materiale, se pot posta temele sau se pot crea teste/întrebări.
Pentu a publica temele, acestea se particularizează prin titlu, o descriere și un termen limită. În plus, se pot atașa fișiere precum: imagini, ghiduri sau filmulețe de pe YouTube. Profesorul poate evalua ulterior temele, poate da note și adăuga comentarii pentru fiecare elev în parte.
Google Classroom – Cum creăm o clasă virtuală Google