Ziarul The Guardian acuză ChatGPT că inventează articole false pe care le semnează cu numele autorilor săi

Ziarul The Guardian acuză ChatGPT că inventează articole false pe care le semnează cu numele autorilor săi

Chris Moran, șeful departamentului de inovații editoriale al The Guardian, scrie că luna trecută, unul dintre jurnaliștii de la The Guardian a primit un e-mail care i-a atras atenția. Un cercetător dăduse peste menționarea unui articol din Guardian, scris de jurnalistul respectiv pe un anumit subiect cu câțiva ani în urmă. Dar articolul era de negăsit.

Articolul nu exista pentru că el nu fusese scris niciodată

Poate că titlul fusese schimbat de când fusese lansat? Fusese eliminat în mod intenționat de pe site din cauza unei probleme? Sau fuseseră forțați de subiectul articolului să îl scoată prin mijloace legale?

Reporterul nu-și amintea că ar fi scris articolul respectiv, dar titlul părea cu siguranță ceva ce ar fi scris în mod normal. Era un subiect cu care se identifica și pe care îl mai tratase în trecut.

Îngrijorat că ar fi putut exista o greșeală din partea redacției, a cerut colegilor să caute articolul peste tot, inclusiv în arhivele mai puțin accesibile.

Și în ciuda înregistrărilor detaliate pe care ziarul le păstrează atunci când vine vorba de conținut, nimeni nu a reușit să găsească nicio urmă a existenței acelui articol. Pentru că el nu fusese scris niciodată.

Cercetătorul le-a spus ziariștilor că și-a efectuat cercetarea folosind ChatGPT. Ca răspuns la întrebarea referitoare la articolele pe această temă, inteligența artificială (AI) pur și simplu inventase câteva.

Fluența sa și vastele date pe care se bazează, au făcut ca existența articolului inventat să pară credibilă chiar și pentru persoana care nu-l scrisese.

S-au scris enorm de multe despre tendința inteligenței artificiale de a fabrica fapte și evenimente

Dar acest aspect specific – inventarea surselor – este deosebit de îngrijorător pentru organizațiile de știri și jurnaliștii care au credibilitate, a căror includere adaugă legitimitate și greutate unei ficțiuni scrise în mod convingător.

Iar cititorii încep să-și pună întrebări cu privire la câtă încredere mai pot avea în ceea ce citesc și ar putea alimenta teoriile conspiraționiste legate de așa zisa eliminare misterioasă a unor articole pe teme sensibile dar care nu au existat niciodată.

Este important de reținut că, de la lansarea din noiembrie anul trecut, ChatGPT, a înregistrat 100 de milioane de utilizatori lunari în ianuarie. TikTok, incontestabil un fenomen digital, a avut nevoie de nouă luni pentru a atinge același nivel. De atunci, Microsoft a implementat aceeași tehnologie în Bing, punând presiune pe Google să urmeze exemplul cu Bard.

În prezent, aceștia implementează sisteme similare în Google Workspace și Microsoft 365, care dețin împreună o cotă de piață de peste 90%. Un studiu recent efectuat pe 1.000 de studenți din SUA a arătat că 89% dintre aceștia au folosit ChatGPT pentru a-i ajuta la o temă.

Tehnologia, cu toate defectele sale, a fost normalizată cu o viteză incredibilă și se află acum în centrul unor sisteme care acționează în puncte cheie legate de descoperiri și creativitate pentru o parte semnificativă a lumii.

În urmă cu două zile, echipa The Guardian a fost contactată de un student care a întrebat jurnaliștii despre un alt articol dispărut, semnat de unul dintre autorii ziarului. Din nou, nu s-a găsit nicio urmă a articolului. Sursa citată de student? ChatGPT.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:16 - Anamaria Prodan încă îi mai trimite mesaje lui Laurențiu Reghecampf. Ce îi scrie fostului soț
19:13 - Primarul PSD care anunțase pubic că îl susține pe Victor Ponta a fost exclus din PSD. Reacția lui Ponta
18:54 - Florin Cîțu nu crede în reformele lui Ciolacu: „Lucrurile nu se vor îmbunătăși cât timp păstrăm aceiași oameni la guvern” (VIDEO)
18:49 - 18 copii români au semănat teroare printre localnicii din Milano. Dădeau jaf după jaf, urmând un plan bine stabilit
18:24 - Replica senatorului POT, Liviu Fodoca, întrebat cum a trăit cu 2.000 de lei pe an, suma pe care a trecut-o în declarația de avere: „Cum adică? Am muncit” (VIDEO)
18:12 - Newsweek: Senatorul POT Fodoca se chinuie de 8 ani să termine „Spiru Haret”. În 2023 a câștigat 166 lei/lună
18:00 - Senatorul POT, Liviu Fodoca, se chinuie de 8 ani să termine o facultate: “Ce problemă ar avea faculatea, ca să ai o capacitate, ca să înțelegi? Am făcut și un liceu în domeniu, totuși, cât de cât am habar. Și am consilier angajat”
17:51 - Condamnare pe viață în cazul dublei crime din Iași. Tribunalul a pronunțat sentința în cazul studentului marocan Ahmed Sami El Bourkadi
17:19 - Alertă de securitate! Un hacker îți poate accesa calculatorul fără ca tu să îți dai seama. Ce trebuie să schimbi urgent pentru a evita un atac cibernetic periculos
17:16 - Guvernul austriac restricționează traficul la frontieră. Măsura îi va afectat și pe români