Marțea Neagră pentru CIA odată cu dezvăluirile Wikileaks privind tehnicile de război cibernetic ale CIA, la cald, dacă ținem cont de faptul că documentele date publicității sunt raportate la anii 2013-2016.
Marțea neagră și pentru posesorii de telefone mobile de ultimă generație: în cadrul CIA există o divizie care numai de interceptarea lor se ocupă.
Astfel, Divizia pentru Dispozitive Mobile (MDB) a dezvoltat numeroase tehnici prin care poate ataca și controla de la distanță telefoanele populației. Dispozitivele targetate pot transmite către CIA datele de geolocație, înregistrările audio și text din telefon. Deasemenea, cât ai zice ALO, Agențiaîți poate activa de la distanță camera foto-video și microfonul.
În ciuda faptului că iPhone-urile au reprezentat doar 14,5% din piața globală a smart phone-urilor, în 2016, o unitate specială CIA și-a dedicat întreaga activitate pentru producerea de malware (softuri de infiltrare) ce pot controla și filtra datele ce rulează pe sistemele iOS și iPads. Arsenalul CIA include numeroase mijloace și locații de interceptare la distanță precum și tehnologii împrumutate de la alte servicii generoase precum GCHQ, NSA, FBI sau, pur și simplu, cyber-arme comandate de la contractori precum Baitshop.
Interesul disproporționat acordat iOS poate fi explicat de popularitatea în creștere a iPhone-urilor în mediul elitelor politice, diplomatice și de afaceri.
Nici utilizatorii de Android nu pot respira ușurați: o unitate similară se ocupă numai de acest sistem de operare, care rulează pe 85% din telefoanele inteligente de pe mapamond, inclusiv Samsung, HTC și Sony. Există pe piață 1.15 miliarde de telefoane bazate pe Android. Toate sunt susceptibile ca, în Ziua Zero, să fie la dispoziția CIA, indiferent unde se află dispozitivul și proprietarul său de drept.
Documentele Wikileaks expun 24 de cazuri de Androidhackuitcu tehnologii de la GCHQ, NSA și contractori specializați în arme cibernetice.
Veste proastă și pentru fanii apps-urilor: CIA poate trece peste incriptările unor aplicații precum WhatsApp, Signal, Telegram, Wiebo, Confide și Cloackman.
Puteți studia Analizele Wikileaks AICI.
CITEȘTE ȘI:
WIKILEAKS: Consulatul SUA din Frankfurt, BAZĂ CIA pentru spionaj cibernetic în Europa şi Asia