Un android cu înfățișare feminină – numit Ai-Da – a vorbit în fața Comitetului pentru comunicații și digitalizare din Camera Lorzilor, în timpul unei audieri pe tema viitorului industriilor creative, scrie „The Washington Post”.
Robotul Ai-Da a fost dezvoltat de Aidan Meller împreună cu cercetătoarea Lucy Seal, de la Engineered Arts Ltd, și cu studenți de la Universitatea din Oxford.
Ai-Da creează portrete și poeme folosindu-se de un braț robotic, camere de luat vederi amplasate în ochi și calculează pe bază de inteligență artificială; „ea” a declarat în fața lorzilor că aceste caracteristici unice îi permit să creeze „imagini atractive din punct de vedere vizual”.
„Faptul că Ai-Da depune mărturie la una dintre aceste sesiuni este destul de șocant”, a declarat, chiar înaintea audierii, inventatorul Aidan Meller. Acesta a adăugat că invenția sa reprezintă „un robot complex conceput pentru a imita omul”, fiind totodată un „proiect de artă contemporană” – primul robot umanoid artist ultrarealist din lume – care își propune să vadă dacă este posibil să critice lumea tehnologiei prin faptul că tehnologia vorbește pentru ea însăși, conform „The Art Newspaper”.
„Eu sunt și depind de programe de calculator și algoritmi”, a spus robotul, în fața comisiei, mișcându-și încet capul și clipind; „deși nu sunt vie, pot crea artă”, le-a mai spus androidul.
„Mașina are conștiință de sine pentru că descrie unde are deficiențe”, a conchis baroneasa Bull.
Baroneasa Lynne Featherstone a mărturisit că a fost „parțial îngrozită, deoarece Ai-Da alimentează ideea că inteligența artificială va cuceri lumea”.
Ai-Da a fost reținută în Egipt timp de mai bine de o săptămână, fiind suspectată că ar putea face parte dintr-un complot de spionaj, potrivit lui Aidan Meller.
Polițiștii de frontieră egipteni au reținut robotul din motive de securitate, temerile fiind stârnite de camerele de luat vederi amplasate în ochi care îi permit să picteze și a fost nevoie de intervenția ambasadorului britanic pentru a elibera robotul.