Un miliardar a decolat cu o rachetă SpaceX Falcon 9 pentru prima plimbare spațială privată: Vrea să ajungă la 1.400 de km deasupra Pământului

Un miliardar a decolat cu o rachetă SpaceX Falcon 9 pentru prima plimbare spațială privată: Vrea să ajungă la 1.400 de km deasupra Pământului
În imagine: Un SpaceX Falcon 9 transportă încă 60 de sateliți Starlink ce furnizează o acoperire largă de internet. Sursă foto: Hepta - Zuma Press / SpaceX

Miliardarul Jared Isaacman a decolat cu o rachetă SpaceX Falcon 9 pentru ceea ce speră că va fi prima plimbare spațială finanțată din privat.
Misiunea, numită Polaris Dawn, este prima dintre cele trei finanțate de fondatorul afacerii de procesare a plăților Shift4, anunță BBC.

Nava spațială, Resilience, va urca până la 1.400 km deasupra planetei

Isaacman este la bord în calitate de comandant alături de prietenul său apropiat Scott „Kidd” Poteet, care este un pilot pensionar al forțelor aeriene, și de două inginere SpaceX Anna Menon și Sarah Gillis.

Nava spațială, numită Resilience, va intra pe o orbită care, în cele din urmă, îi va duce până la 1.400 km deasupra planetei. Niciun om nu a fost atât de departe de când programul Apollo al NASA s-a încheiat în anii 1970.

Astronauții vor trece printr-o regiune a spațiului cunoscută sub numele de centura Van Allen, care are niveluri ridicate de radiații, dar echipajul va fi protejat de navă și costumele lor spațiale proaspăt îmbunătățite.

Câteva traversări ale centurii îi vor expune la echivalentul a trei luni din experiența astronauților cu radiații pe Stația Spațială Internațională, ceea ce este în limite acceptabile. Ei își propun să studieze efectele pe care o expunere relativ scurtă, dar sigură, le are asupra corpului uman.

Echipajul își va petrece a doua zi în spațiu la altitudinea maximă, efectuând până la 40 de experimente, inclusiv comunicații laser intersateliți între nava spațială Dragon și constelația de satelit Starlink de la Space X.

Dacă totul merge conform planului, în ziua a treia a misiunii, Isaacman și Sarah Gillis sunt așteptați să încerce prima plimbare spațială finanțată din privat, care este programată să dureze două ore.

Acest lucru se va întâmpla în timp ce sunt 700 km pe orbită. Astronauții vor testa noi costume de astronaut pentru activitate extravehiculară (EVA) care, după cum sugerează și numele lor, au fost îmbunătățite de la costumele de activitate intravehiculară (IVA) ale Space X pentru a putea fi folosite în afara navelor spațiale.

Cei patru vor testa costumele EVA,în speranța că acestea vor deveni ceva comun în viitor

Costumul EVA încorporează un afișaj heads-up în cască, care oferă informații despre costum în timp ce este utilizat. Se spune că costumele EVA sunt suficient de confortabile și flexibile pentru a fi purtate în timpul lansării și aterizării, eliminând necesitatea de a avea costume IVA separate.

Într-un interviu acordat în timp ce se antrena pentru plimbarea spațială, Gillis a spus că este o parte necesară a planurilor Space X de a trimite oameni pe alte planete.

„Până acum, doar țările au putut efectua o plimbare în spațiu. Space X are ambiții uriașe de a ajunge pe Marte și de a construi viața multiplanetară. Pentru a ajunge acolo, trebuie să începem de undeva. Iar primul pas este testarea costumului spațial EVA, astfel încât să putem face plimbările în spațiu și viitoarele modele de costume și mai bune.”

Scopul este de a face costumele spațiale să fie mai puțin un articol de îmbrăcăminte personalizat, mai capabile să se potrivească cu o gamă mai largă de forme și dimensiuni de astronauți comerciali, pentru a reduce costurile, pe măsură ce zborul spațial uman devine mai obișnuit.

Un aspect unic al plimbării spațiale este că nava spațială Dragon, numită Resilience, nu are un sas, care este o cameră etanșă între ușa în vidul din exterior și restul navei spațiale.

În mod normal, ecluza este depresurizată înainte ca astronauții să intre și să iasă, dar în cazul Resilience, întreaga navă va trebui să fie depresurizată, iar astronauții care nu merg în spațiu vor trebui să fie complet adaptați.

Nava spațială a fost adaptată pentru a rezista la vid. Au fost instalate rezervoare suplimentare de azot și oxigen și toți cei patru astronauți vor purta costume EVA, deși doar doi vor ieși din navă spațială. Prin urmare, misiunea va doborî recordul pentru cei mai mulți oameni aflați în spațiu.

Testele cu privire la impactul radiațiilor de la centurile Van Allen, precum și a plimbării în spațiu sunt destinate să pună bazele unor misiuni ulterioare la mare altitudine ale sectorului privat, eventual pe Lună sau Marte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)
21:46 - Care este orașul cu cel mai lung nume din lume? Este o destinație cunoscută și a ajuns și în Cartea Recordurilor
21:38 - Nicușor Dan, despre când va fi gata semaforizarea inteligentă în Bucureşti: Am atribuit studiul de fezabilitate. Pe bucăți, probabil cea mai rapidă – în 2 ani din acest moment (VIDEO)
21:29 - Nicușor Dan: Discuția de la Guvern despre traficul din Capitală a fost foarte tensionată. Am avut un șoc / Întreaga reglementare de urbanism a Bucureștiului a fost anulată de instanță / Discuții cu Ciolacu joi dimineață, la PMB (VIDEO)
21:13 - Primăria Capitalei va lansa drone împotriva țânțarilor. Care este prețul unui singur dispozitiv
21:13 - Pensionarilor ar urma să li se deconteze integral cheltuielile de mii de lei. Ce presupune acest proiect de lege depus în Parlament
20:58 - Secretara-şefă a Universităţii de Medicină din Bucureşti a fost găsită decedată într-un lac din Capitală