Douăzeci de congresmeni americani din Camera Reprezentanților, atât republicani, cât și democrați, și-au anunțat intenția de a propune o lege care să interzică TikTok în Statele Unite ale Americii (SUA).
Mai exact, un grup bipartizan de 20 de parlamentari a introdus un proiect de lege care interzice platformele controlate de ByteDance din magazinele de aplicații din SUA sau serviciile de găzduire web, cu excepția cazului în care acestea nu mai sunt legate de China, scrie AFP, citat de France24.
Legislația i-ar permite, de asemenea, președintelui să extindă o astfel de interdicție la platformele de social media care prezintă un risc similar pentru securitatea națională.
Referindu-se la TikTok la o conferință de presă de miercuri, republicanul din Wisconsin a adăugat: „Pur și simplu nu putem permite unei aplicații controlate de cel mai important adversar și concurent al națiunii noastre să preia peisajul media american”.
În discutarea proiectului de lege, factorii de decizie și-au exprimat îngrijorarea că TikTok a devenit o sursă cheie de știri pentru tineri.
Dar un purtător de cuvânt al TikTok a declarat pentru AFP: „Acest proiect de lege este o interdicție totală a TikTok, indiferent cât de mult încearcă autorii să-l mascheze”.
Noul proiect de lege i-ar acorda lui ByteDance aproximativ șase luni pentru a se retrage, a spus Raja Krishnamoorthi, un democrat din Illinois și membru de rang înalt al Comitetului Selectat.
El a subliniat că proiectul de lege nu este doar despre TikTok.
Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a declarat pentru AFP că proiectul de lege este „un pas important și binevenit” pentru abordarea amenințărilor la adresa datelor sensibile ale SUA și a securității naționale.
„Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu Congresul pentru a consolida în continuare această legislație pentru a o pune pe cea mai puternică bază legală posibilă”, a adăugat purtătorul de cuvânt al consiliului.
Un efort de anul trecut care amenința și cu interzicerea TikTok a fost blocat în Congres pe fondul lobby-ului companiei.
Casa Albă a remarcat preocupările de securitate națională cu privire la utilizarea TikTok pe dispozitivele guvernamentale.
O serie de politicieni americani acuză aplicația deținută de ByteDance că se află sub tutela guvernului chinez și un instrument de spionaj al Beijingului, ceea ce compania neagă.
Autoritățile de reglementare din întreaga lume sunt îngrijorate că datele utilizatorilor pot fi accesate de angajații din China sau de entitățile guvernamentale din Beijing, deși platforma spune că datele utilizatorilor sunt stocate în siguranță în Singapore și Statele Unite.
TikTok și-a văzut popularitatea explozivă în timpul blocajelor din cauza pandemiei și se mândrește cu mai mult de un miliard de utilizatori la nivel mondial.
Dar controlul s-a intensificat după ce ByteDance a recunoscut în decembrie 2022 că angajații au accesat datele a doi jurnaliști în timpul unei anchete interne privind scurgerile corporative.