Cercetătorii Centrului Național Spaniol de Studiu Oncologic (CNIO) au reușit să prelungească durata de viață a șoarecilor cu 24%, printr-un singur tratament genetic. Celulele mature ale șoarecilor au fost stimulate să producă telomeraza, o enzimă suspectată că ar încetini ceasul biologic, relatează scitechdaily.
Terapia genetică acționează asupra anumitor gene, având efecte chiar și aplicată la maturitate, nu neapărat în fază embrionară. Astfel, oamenii de știință spanioli au demonstrat că durata de viață poate fi prelungită prin aplicarea directă a unui singur tratament asupra genelor unui animal în viața adultă a acestuia. S-a constatat că terapia este sigură și eficientă cel puțin în cazul șoarecilor.
În cadrul studiului, terapia a produs o îmbunătățire vizibilă a sănătății animalelor și a întârziat manifestarea afecțiunilor cauzate de îmbătrânire. Genele șoarecilor au fost tratate cu un virus al cărui ADN a fost modificat. Genele virale au fost înlocuite de cele ale enzimei telomerice, care joacă un rol cheie în procesul îmbătrânirii. Telomeraza repară terminațiile cromozomilor, încetinind celulele și, prin urmare, ceasul biologic al organismului. Există, deci, posibilitatea de a dezvolta terapie genetică anti-îmbătrânire pe baza telomerazei fără creșterea riscului de cancer.
Telomerii sunt „capacele” care protejează capetele cromozomilor, dar cu fiecare diviziune celulară, ei se scurtează până când își pierd funcționalitatea complet. Iar atunci celulele încetează să se mai înmulțească sau mor. Telomeraza este cea care previne deprecierea telomerilor și cea care îi poate chiar reconstrui.
În majoritatea celulelor, telomeraza este activă doar înaintea nașterii. Celulele organismelor adulte nu conțin deloc această enzimă, cu excepția celulelor stem adulte și a celulelor canceroase, care se divid la nesfârșit și care ar putea fi nemuritoare. Ceea ce ține în loc, pentru moment, terapiile anti-îmbătrânire pe baza telomerazei este riscul stimulării tumorilor canceroase.
Tipul virusului desemnat pentru a transporta genele de telomerază către celule este foarte important. Virusurile folosite în studiul oamenilor de știință spanioli au fost întrebuințate cu succes în terapiile de tratare a hemofiliei și a afecțiunilor oculare. Este vorba despre virusuri nemultiplicabile derivate din altele, nepatologice pentru oameni.