Țepele utilizate de hackeri pe WhatsApp, care lasă utilizatorii cu conturile bancare goale

Țepele utilizate de hackeri pe WhatsApp, care lasă utilizatorii cu conturile bancare goale
Foto: Pixabay

De când OMS a anunțat oficial pandemia de COVID-19, rețelele sociale și aplicațiile de mesagerie au devenit din ce în ce mai utilizate în scop profesional. Infractorii cibernetici s-au adaptat vremurilor și vânează din ce în ce mai mulți utilizatori vulnerabili. Astfel, în ultimii doi ani, s-au dezvoltat ample tehnici și rețele de fraudă.

Cu ajutorul WhatsApp reușesc hackerii să obțină sume consistente de bani și informații personale, mai nou. Iată 3 dintre metodele utilizate de infractori:

Atacurile de tip ransomware

Un fișier creat de hackeri ajunge în telefonul utilizatorilor, care nu pot efectua nicio operațiune până când plătesc o anumită taxă solicitată. Această metodă vizează inclusiv instituțiile, mai ales pe cele publice, care pentru răcăpăta controlul asupra sistemelor virusate, sunt dispuse să intre în jocul escrocilor. Această practică trebuie să determine instituțiile publice în 2022 să investească mult mai mult în protecția împotriva atacurilor cibernetice, susțin specialiștii.

„Accidentul”

Metoda „Accidentul” este utilizată peste tot în lume. Mai nou, s-a mutat pe WhatsApp. Un individ care pretinde că este o persoană apropiată victimei îi trimite un mesaj prin care îi transmite că are nevoie urgentă de bani, în urma unui accident sever suferit de curând. În urma șantajului emoțional, la impuls, multe victime pică în plasă, în special vârstnicii.

„Copiii” care cer bani

Este vorba despre o versiune a metodei „Accidentul”. De regulă, cei vizați sunt părinții, care primesc din partea unui hacker un număr de cont pe WhatsApp și solicitarea de a vira o sumă de bani. Infractorul cu identitatea copilului victimei susține că și-a pierdut telefonul și că tocmai avea de făcut o plată consistentă. În Marea Britanie au fost confirmate de Poliție multiple astfel de situații. De aceea, specialiștii în securitate cibernetică recomandă să nu trimiteți date personale persoanelor necunoscute.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)