Risc de securitate ridicat: Cum sunt utilizate telefoanele Huawei împotriva europenilor

Risc de securitate ridicat: Cum sunt utilizate telefoanele Huawei împotriva europenilor
Foto: Hepta.ro

Compania chineză Huawei este implicată într-un scandal uriaş după ce directoarea financiară și fiica fondatorului companiei, Meng Wanzhou, în Canada în urma unei mandat emis de americani.

Autoritățile americane suspectează gigantul chinez că a exportat, cel puțin din 2016, produse de origine americană în Iran și alte țări vizate de sancțiunile americane, încălcând legile americane.

În acest context, vicepreședintele Comisiei Europene, Andrus Ansip, a atras atenţia că Uniunea Europeană ar trebui să fie îngrijorată de gigantul Huawei cât şi de alte companii chineze de tehlnologie pentru că acestea sunt obligate să coopereze cu serviciile secrete ale Chinei şi atfel prezintă un risc de securitate.

„Ar trebui să fim îngrijorați de Huawei sau de alte companii chineze? Da, cred că ar trebui să fim îngrijorați” deoarece aceste companii sunt constrânse să „coopereze cu serviciile lor de informații”, a spus Ansip, într-o conferință de presă la Bruxelles, conform hotnews.ro.

„Nu e un semn bun când companiile trebuie să-și deschidă sistemele pentru serviciile secrete”, a continuat el, afirmând că aceste companii construiesc cip-uri „pentru a obține unele dintre secretele noastre”.

„Nu știm mare lucruri despre aceste cazuri concrete, dar în calitate de oameni normali desigur, trebuie să ne fie teamă”, a concluzionat el.

De altfel, mai multe ţări au interzis utilizatea produselor Huawei. Australia şi Noua Zeelandă şi-au închis piaţa pentru gigantul chinez, iar Japonia a anunţat chiar vineri că Japonia a anunţat că va interzice folosirea echipamentelor grupului chinez de către administrația sa.

Huawei a negat toate acuzațiile și a susținut că nu a folosit niciodată produsele sale pentru a spiona sau sabota comunicațiile în țările în care sunt folosite.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota