Știința modernă a depășit de mult visele alchimiștilor medievali. Dacă aceștia năzuiau să transforme plumbul în aur, iată că acum este posibilă și obținerea asfaltului din … hârtie igienică folosită.
Inovaţia care pare dezgustătoare pentru mulţi a fost brevetată de două companii olandeze, CirTec şi KNN Cellulose. Acestea au dezvoltat, o tehnologie care le permite să folosească deşeurile de la toalete pentru a asfalta străzile şi trotuarele. În primul asemenea caz, olandezii au asfaltat o pistă de biciclete lungă de un kilometru care face legătura între oraşele Leeuwarden şi Stiens.
Principalul ingredient din hârtie este celuloza, iar acest material din plante poate avea multiple utilizări. De aceea, hârtia igienică ce ar fi fost folosită şi aruncată este reutilizată în forma unui material afânat, rezultat în urma procesării acestuia care implică sterilizarea la temperaturi foarte mari, scrieFuturism.
„Înlături ceva care este o povară pentru procesul de administrate a deşeurilor şi îl transformi într-un produs pe care poţi să-l vinzi”, a precizat Carlijn Lahaye, directorul managerial al CirTec.
Compania susţine că a putut recupera 400 de kilograme decelulozăpe zi. O parte din aceasta este exportată în Anglia, unde este folosit ca material de bază pentru a produce biocompozite.
Deşi există un aspect dezgustător cu privire la pedalatul pe o astfel de pistă care are în componenţă celuloză rezultată dinhârtie igienicăfolosită, localnicii nu par să aibă o problemă în acest sens.
„Pentru oameni este o idee ciudată că este hârtie igienică pe pistă”, a precizat Michiel Schrier, prefect în Friesland, regiunea din care fac parte cele două oraşe. „Dar atunci când pedalezi pe ea sau o atingi, pista are un asfalt normal”, conchide oficialul olandez, după cum informează Descoperă.
Și în alte părți ale globului oamenii nu duc lipsă de imaginație. În Colorado au putut fi văzut crăpături din asfalt reparate tot cu hârtie igienică, potrivit stiridefel.
Soluția olandezilor este admirabilă și poate constitui o sursă de inspirație și pentru români. Până una alta în loc să folosim deșeurile din closete pentru autostrăzi românul le utilizează pentru mai prozaicul rachiu.