Apple, Meta Platforms şi Google, parte a grupului Alphabet, urmează să fie investigate pentru potenţiale încălcări ale Digital Markets Act (DMA)) a Uniunii Europene, care ar putea duce la amenzi usturătoare până la sfârşitul anului, potrivit unor persoane care au cunoştinţă directă a subiectului, citate de Reuters.
Comisia Europeană va anunța, probabil, investigațiile, fie în același timp, fie una după alta rapid, în zilele următoare și va emite decizii înainte ca mandatul șefului UE antitrust, Margrethe Vestager, să se încheie în noiembrie, au spus aceștia.
Încălcările DMA ar putea costa companiile până la 10% din cifra de afaceri anuală globală. Regula emblematică a UE în domeniul tehnologiei impune companiilor să ofere utilizatorilor și rivalilor mai multe opțiuni pentru a asigura condiții de concurență echitabile.
Comisia a refuzat să comenteze. Apple, Meta și Google nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii ale Reuters.
La începutul acestei săptămâni, Vestager a declarat într-un interviu pentru Reuters că noile comisioane ale Apple şi Meta pentru serviciile lor ar putea împiedica utilizatorii să se bucure de beneficiile DMA şi că acest lucru va face parte din orice investigaţie.
Ea a evidenţiat, de asemenea, tacticile folosite de unele companii pentru a denigra produsele sau serviciile rivale pentru a descuraja utilizatorii să treacă la acestea, spunând că nu este înţelept ca companiile să facă acest lucru.
Vestager a mai spus că dorește să accelereze orice investigație DMA, urmărind să ia decizii, de preferință, în șase luni, astfel încât utilizatorii și dezvoltatorii de aplicații să poată vedea roadele noilor reguli în curând. În schimb, anchetele tradiționale antitrust ale UE durează ani.
Rivalii celor trei companii au împărtăşit frustrările lor cu organul de control al concurenţei din UE, declarând că măsurile anunţate de companii pentru a-şi reconecta serviciile principale ale platformei sunt inadecvate.
DMA cere celor trei companii, precum şi Microsoft, Amazon.com şi ByteDance, proprietarul TikTok, pentru a permite utilizatorilor să elimine orice software sau aplicaţie preinstalată, dacă doresc, şi pentru a obţine consimţământul utilizatorilor pentru a-şi folosi datele în diferitele lor servicii sau pentru reclame personalizate.
Companiile nu au voie să-şi favorizeze serviciile sau produsele faţă de rivalii de pe platformele lor.
Bloomberg a fost primul care a raportat investigațiile iminente ale DMA asupra Apple, Meta și Google.