Supremația jocurilor video: O piață de 82 de miliarde de dolari, care a depășit cinematografia și muzica

Publicat: 04 01. 2012, 23:07
Foto: telecom-paristech.fr

Piața jocurilor video va înregistra o explozie fără precedent în ciuda crizei globale în următorii ani, tânară industrie având șanse să  devină ramura cea mai profitabilă a divertismentului, anticipează specialiștii Institutului Pentru Studii Tehnologice al Comisiei Europene.

Potrivit datelor jocurile video constituie o piață evaluată la 55 de miliarde de dolari anual. Specialiștii anticipând o creștere a acestui segment cu o rată de patru ori mai mare decât media industriei divertismentului, fiind estimat că până în 2015 valoarea totală a pieței jocurilor video va ajunge la 82 de miliarde de dolari, înregistrând o creștere de aproape 50%, față de creșterea de 17% prognozată pentru întrega industrie a divertismentului.

Pentru a înțelege dimensiunile fenomenului merită menționat că industria jocurilor a depășit ca valoare industria filmelor în SUA încă din 2001 și  în Marea Britanie în 2009. Cifra de afaceri generată de jocurile video a depășit în 2006 veniturile generate de înregistrările muzicale, pentru ca în 2009 să își dubleze dimensiunile față de acestea.

Piața jocurilor exprimată în milioane de dolari

Piața Asia-Pacific, primul loc și o creștere susținută

Cele mai mari încasări le au creatorii de jocuri video în zona Asia-Pacific, unde piața din 2009 era estimată la 19 miliarde de dolari, iar în 2015 specialiștii sunt de părere că valoarea acesteia va ajunge la 38 de miliarde de dolari.

Cele mai mari piețe din regiune sunt potrivit cifrelor sunt Japonia, China și Coreea de Sud. În China cea mai mare creștere o înregistrează segmentul jocurilor online la care chinezii i-au depășit pe japonezi în 2011.

Uniunea Europeană, locul doi și un potențial enorm

Uniunea Europeană, mai precis Franța, Germania, Italia și Marea Britanie se situează pe locul doi cu o piață a jocurilor video estimată la 15,2 miliarde de dolari, adică aproape 30% din piața globală.

Cum dezvoltarea acestei industrii nu este uniformă la nivelul UE se estimează că există un potențial foarte mare în această zonă pentru o creștere în perioada următoare.

America de Nord, locul trei și un specific aparte

America de Nord se situează pe poziția a treia cu o piață în 2009 de 14 miliarde de dolari, dar Statele Unite conduc pe segmentul consolelor și platformelor mobile de gaming cu 12 miliarde de dolari.

Viitorul pare să aparțină jocurilor online și wireless care au depășit vânzările generate de jocurile offline pentru PC și cele pe console pe platforme mobile, fiind depășite doar de console. Se estimează că numai în SUA vânzările de jocuri online vor genera în 2015 venituri de 28,4 miliarde de dolari, față de 11,8 milarde de dolari în 2009.

Potrivit specialiștilor piața jocurilor este una gfoarte dinamică și competitivă și pentru că între companiile producătoare există o concurență acerbă datorată fragmentării pieței, în care multitudinea de companii își alcătuiește echipe diverse de specialiști pe proiecte de jocuri, stimulând astfel creativitatea.