Astronomii au descoperit un tip de stea care s-a CRISTALIZEAZĂ. Ce se va întâmpla cu soarele nostru

Publicat: 14 01. 2019, 15:36
Foto: Pitică albe cristalizată (sursă foto: ESA)

În aproximativ zece miliarde de ani Soarele, cel mai probabil, că se va transforma într-o pitică albă, adică într-un tip de stea mică, dar extrem de compactă şi care iși va fiepuizat combustibilul exterior, relatează Agenţia Spaţială Europeană.

Potrivit estimărilor actuale, Soarele are încă cinci miliarde de ani de viaţă, după care va deveni o pitică albă. Din acel moment, va mai petrece alţi cinci miliarde de ani răcindu-se şi în cele din urmă, cristalizându-se.

Cum se desfăşoară procesul

Procesul de răcire al unei pitice albe poate dura câteva miliarde de ani, în timp, materia solidificându-se, până când se cristalizează. Procesul este similar cu cel al apei atunci când ajunge la zero grade. Diferenţă majoră este că, în cazul acestor stele, solidificarea are loc la 10 milioane de grade Celsius.

Nu toate piticele albe se cristalizează la fel de repede. Stelele mari se cristaliează în aproximativ un miliard de ani. În acelaşi timp, stele mai mici (cum va fi şi Soarele) au nevoie de aproximativ cinci-şase miliarde de ani pentru a se răci suficient de mult încât să se cristalieze.

Fenomenul a fost pentru prima oară previzionat, prin calcule, în urmă cu 50 de ani. Însă de abia acum au putut fi obţinute dovezi clare în acest sens, cu ajutorul navetei Gaia. De atlfel, de la lanasarea ei în spaţiu, în 2013, naveta Gaia i-a ajutat pe astronomi să găsească nu doar această pitică albă, ci sute de mii de astfel de stele.

„Anterior, ştiam distanţele doar câtorva sute de pitice albe şi multe dintre ele erau în clustere (grupuri de stele – n.r.), unde toate au aceeaşi vârstă. Cu Gaia acum ştim distanţă, luminozitatea şi culoarea a sute de mii de pitice albe din discul exterior al Căii Lactee, de diverse mase şi toate vârstele”, a precizat Pier-Emmanuel Tremblay, cercetător a Universităţii Warwick, implicat în proiect.

Foto: Naveta Gaia și orbita ei în jurul Pământului și a Soarelui (sursă foto: Agenția Spațială Europeană)