Statul român a intervenit la gigantul american Google, prin intermediul Autorității de Supraveghere a Prelucrării Datelor Personale, pentru a șterge adresele URL ale unor informații, inclusiv de presă. Informațiile vizau persoane ce au considerat că în acest fel informațiile lor vor fi divulgate, după ce compania a refuzat să le șteargă, motivând că aceste date ar fi de interes public, potrivit Profit.ro
Statul a intervenit la solicitarea persoanelor implicate. În cadrul solicitării se precizează că datele lor personale, legate de proceduri judiciare,au fost dezvăluite pe Internet și indexate ulterior, cu ajutorul motoarelor de căutare, pe diverse pagini administrate de către persoane fizice sau entități private ori în cadrul unor articole de presă publicate electronic.
„În cele mai multe cazuri, Google Inc. nu a dat curs solicitării petenților de ștergere a adreselor URL la care se găseau datele lor personale, pe motiv că respectivele informații sunt de interes public. La solicitarea Autorității, cazurile au fost soluționate în favoarea petenților, în majoritatea lor", se arată într-un document aflat în posesia Profit.ro, cu argumentul că autoritățile au intervenit astfel pentru "dreptul de a fi uitat pe Internet".
În acest fel, o persoană a sesizat că mai multe date personale au apărut pe două site-uri administrate de entități private și s-a adresat Google Inc., pentru a-i elimina din lista de căutări a unei singure adrese URL la care erau publicate aceste date. Cu toate acestea, solicitarea ei nu a fost acceptată, din cauză că acea adresă URL nu include informații de interes public.
Autoritatea a arătat că adresa URL nu aparține unei organizații guvernamentale, iar site-ul nu conține date de identificare a deținătorului, iar în urma acestui demers, Google Inc.a blocat adresa URL.
Mai mult, o altă sesizare a venit și din partea unei ale persoane care a sesizat că imaginea sa era asociată cu o serie de informații considerate false și defăimătoare și prezentată astfel pe un blog de către o persoană necunoscută. Din această cauză, persoana care a făcut reclamația cere Google Inc.să îi șteargă datele din motorul de căutare.
În acest caz, Autoritatea a intervenit, iar adresa URL a fost eliminată de Google Inc. din lista de căutări.
Intervențiile au apărut în contextul în care statul s-a și judecat, tot prin intermediul Autorității, cu Google, într-un proces care a ajuns până la Curtea de Apel.