S.O.S., ADN-ul! Posibilitatea PREDICŢIILOR GENETICE provoacă entuziasm şi îngrijorare în lumea ştiinţifică

S.O.S., ADN-ul! Posibilitatea PREDICŢIILOR GENETICE provoacă entuziasm şi îngrijorare în lumea ştiinţifică

Nu este departe ziua în care toţi bebeluşii vor primi la naştere un card cu datele ADN! Pe el vor putea fi înscrise principalele boli de risc, predispoziţiile adictive, coeficientul maxim de inteligenţă la care se poate ajunge de-a lungul vieţii.

Evoluţia studiilor genetice, făcute deja pe mai bine de un milion de oameni aducemedicina viitoruluimult mai aproape decât ne-am fi aşteptat.

Se ştie deja că majoritatea bolilor, comportamentelor şi chiar gradul de inteligenţă al unui om sunt rezultatul unei acţiuni concertate la nivel genetic. Pe baza datelor colectate din actualele studii genetice, oamenii de ştiinţă au dezvoltat ceea ce se poate numi scorul de risc multigenetic.

Întrucât noile teste ADN oferă probabilităţi şi nu diagnostice, ele pot fi deosebit de utile în medicina preventivă. De exemplu, o femeie care ştie că are un risc ridicat de cancer mamar, ar putea să îşi facă din timp analizele şi să identifice boala într-un stadiu incipient.

De asemenea, pe baza scorului multigenetic, companiile farmaceutice ar putea să-şi intensifice cercetările pentru medicamente ce ar putea preveni bolile cardiace sau degenerative. Prin alegerea de voluntari mult mai potriviţi (pe baza predispoziţiei genetice) studiile ar putea avea o acurateţe şi eficienţă sporite.

Problema este că predicţiile genetice nu sunt comode. Cine ar vrea să ştie că urmează să aibă Alzheimer, de exemplu? Dar dacă cineva care află că are un risc scăzut de cancer ignoră să-şi mai facă analizele şi descoperă mai apoi că a dezvoltat maladia?

Scorul multigenetic este de asemenea controversat deoarece poate prevedea şi performanţele nu numai bolile. Este tot mai aproape momentul în care potenţialul IQ-ul va fi decriptat prin ADN. Cum vor folosi părinţii şi educatorii aceste informaţii?

Cunoscutul genetician comportamentalist Eric Turkheimer spune că probabilitatea ca datele genetice să fie folosite atât în bine cât şi în rău, face ca noua tehnologie să producă deopotrivă entuziasm şi îngrijorare, scrie Technologyreview.com.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota