Soft-uri pentru monitorizarea tranzacțiilor cu criptomonede. Poliția va verifica amprentele digitale lăsate de utilizatori pe teritoriul țării

Soft-uri pentru monitorizarea tranzacțiilor cu criptomonede. Poliția va verifica amprentele digitale lăsate de utilizatori pe teritoriul țării
Sursa: PEXELS

Inspectoratul General al Poliției Române intenționează să achiziționeze softuri pentru monitorizarea tranzacțiilor cu criptomonede. Instituția a lansat în SICAP un contract în valoare de 1,6 milioane de lei pentru verificarea amprentelor digitale lăsate de utilizatori pe teritoriul țării.

Proiectul „Investigarea infracționalității informatice și analiza probelor digitale” a fost finanțat de UE, incluzând un kit de training și 6 programe de monitorizare, potrivit economedia.ro.

Criminalitatea informatică strică imaginea României în exterior

Conform IGPR, criminalitatea informatică din România afectează instituțiile financiare și afectează imaginea țării pe plan extern. În acest sens, achiziționarea softurilor pentru monitorizarea tranzacțiilor cu criptomonede va conduce la o mai bună coordonare și prevenire a fenomenului de criminalitate informatică.

„Din punctul de vedere al tendințelor, criminalitatea infonnatică produsă în România afectează, pe lângă instituțiile financiare, sistemele informatice și imaginea României pe plan extern. Astfel, este necesar a se realiza o mai bună coordonare și prevenire a acestui fenomen la nivel național pentru a cunoaște factorii generatori de criminalitate informatică și a reduce impactul acestuia. Achiziționarea produselor care fac obiectul prezentului caiet de sarcini a fost detenninată de nevoia respectării activităților de implementare a proiectului”, potrivit IGPR.

România a obținut rezultate în lupta pentru combaterea criminalității

IGPR susține că demersurile în domeniul luptei împotriva criminalității informatice au dat deja rezultate „evidente și considerabile”.

„Prezentul proiect va ajuta autoritățile din România să creeze infrastructura necesară în vederea creșterii capacității de coordonare a eforturilor naționale pentru combaterea criminalității organizate, având în vedere faptul că România a obținut deja rezultate evidențe și considerabile în domeniul luptei împotriva criminalității informatice”, susține IGPR.

Proiectul „Investigarea infracționalității informatice și analiza probelor digitale” are ca obiective verificarea legăturilor dintre tranzacțiile cu criptomonede, verificarea fluxurilor monetare în cadrul blockchain-urilor, identificarea deținătorilor de portofele electronice, scanarea forumurilor, aplicațiilor media și site-urilor darknet.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`