ȘOCANT: Mafia RUSĂ deține 75% din piața INFRACȚIUNILOR CIBERNETICE de tip crypto-ransomware

ȘOCANT: Mafia RUSĂ deține 75% din piața INFRACȚIUNILOR CIBERNETICE de tip crypto-ransomware

S-a dus vremea când infractorii jefuiau bănci cu cagula pe față: una din cele mai profitabile infracțiuni ale momentului este șantajul cibernetic, care te obligă să cumperi un soft de decriptare a propriilor documente făcute praf de alte programe strecurate de hackeri în rețea.

Trei sferturi dintre cele mai noi programe crypto-ransomware, descoperite de către cercetătorii Kaspersky Lab în 2016, au fost dezvoltate de infractori cibernetici de limbă rusă, atrag atenția specialiștii companiei producătoare de soluții antivirus, într-un comunicat de presă, trasmis vineri Agerpres.

În 2016 nu mai puțin de 1.445.000 de utilizatori de pe glob (inclusiv companii) au fost atacați cu acest tip de malware care criptează documentele victimelor și solicită o răscumpărare în schimbul decriptării datelor.

Potrivit Kaspersky Lab, din totalul celor 62 de noi familii crypto-ransomware descoperite de către cercetătorii companiei în 2016, cel puțin 47 au fost dezvoltate de infractori cibernetici vorbitori de limbă rusă.

Experții au identificat trei niveluri ale implicării infracționale în afacerea cu ransomware, respectiv: crearea și actualizarea unor noi familii ransomware, dezvoltarea și oferirea de suport pentru programele afiliate care distribuie ransomware și, nu în ultimul rând, participarea la programe afiliate ca partener.

Estimările Kaspersky Lab arată că venitul zilnic total al unui program afiliat poate atinge zeci sau chiar sute de mii de dolari, dintre care aproape 60% rămân în buzunarele infractorilor ca profit net.

"Aceste grupuri ar putea să reunească zeci de parteneri, fiecare cu propriul program afiliat, iar lista celor vizați include nu doar utilizatori obișnuiți de Internet, ci și companii mici și mijlocii sau chiar corporații. După ce inițial au vizat doar utilizatori și organizații din Rusia și din alte țări aparținând Comunității Statelor Independente, aceste grupuri iau acum în vizor companii localizate în alte regiuni ale lumii", notează compania.

Kaspersky Lab este o companie globală, fondată în 1997, ce protejează cu ajutorul produselor de securitate cibernetică peste 400 de milioane de utilizatori individuali, precum 270.000 de companii-client.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`