Smartphone-urile creează dependență și afectează negativ capacitatea decizională și controlul emoțional
Dependența de folosirea telefoanelor mobile a devenit o problemă în Coreea de Sud. Un număr de 2,5 milioane de oameni, reprezentând 5% din totalul populației, este acum diagnosticat cu dependență față de telefonul mobil. Amploarea fenomenului a dus la înființarea unor clinici speciale de tratare a celor suferinzi. Mai mult, în școli copii sunt avertizați de pericolul utilizării acestor device-uri o perioadă mai lungă de timp relatează Bloomberg.
Cei mai afectați sunt tinerii. “Aproximativ 11% dintre adolescenți suferă de această formă de dependență. Tinerii care folosesc astfel de device-uri prezintă simptome de retragere din viața socială, acestora fiindu-le mai greu să facă față realităților de zi cu zi”, spune Aun Na-Rae, managerul unui centru de tratament.
În încercarea de a stopa aceste efecte, autoritățile vor să învețe copiii de la vârsta de trei ani despre modalitățile prin care se pot proteja de folosirea excesivă a gadgeturilor. Doctorii avertizează ca acestea pot cauza schimbări fundamentale în procesul de dezvoltare a creierului.
“Dacă adolescenții devin dependenți de smartphone-uri, lobul frontal al acestora va fi influențat, având efecte negative în capacitatea de a lua decizii și în controlul emoțiilor și impulsurilor”, atrage atenția medicul psihiatru Choi Jung-Seok.