Noul Regulament UE privind prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date a intrat în vigoare de vineri în toate statele Uniunii Europene, inclusiv în România. Schimbarea a început deja să le facă probleme ultilizatorilor europeni de internet. Mai multe site-uri americane de ştiri le-au devenit inaccesibile după intrarea în vigoare a GDPR.
Paginile web ale Chicago Tribune, Los Angeles Times sau Baltimore Sun sunt doar câteva dintre celecare au anunțat că, momentan, nu sunt disponibile în majoritatea ţărilor din Europa.
Noul regulament obligă companiile care îşi desfăşoară activitatea în Uniunea Europeană să ceară și să primească acordul utilizatorilor pentru a le colecta și prelucra datele. În cazul unei scurgeri de informaţii, companiile sunt obligate să îşi anunţe utilizatorii/ clienţii afectaţi şi autorităţile în maxim 72 de ore. Nerespectarea lui poate duce la amendarea unei companii cu până la 20 de milioane de euro sau 4% din cifra de afaceri.
Potrivit BBC, afectate au fost site-urile de ştiri ale companiilor media Tronc (New York Daily News, Chicago Tribune, LA Times, Orlando Sentinel şi Baltimore Sun) şi Lee Enterprises (cu 46 de ziare din 21 de state americane).
Washington Post şi Time au cerut utilizatorilor europeni să fie de acord cu noii termeni. CNN şi New York Times se numără printre site-urile care nu au fost afectate de măsură.