Rusia cere ștergerea paginii de pe Wikipedia despre războiul din Ucraina

Publicat: 02 03. 2022, 18:49
Actualizat: 02 03. 2022, 18:56
Sursa: Hepta/Zuma Press / Pavlo Gonchar

Rusia a cerut Wikipedia să șteargă „informația falsă legată de operațiunea militară specială din Ucraina”. Ieri, Roskomnadzor a amenințat că va interzice Wikipedia în toată țara din cauza diseminării ilegale a informațiilor despre armata rusă, victimele civile ucrainene și operațiunile bancare.

Televiziunile rusești folosesc o terminologie specifică de la startul invaziei rusești asupra Ucrainei, cuvântul „război” fiind interzis și înlocuit cu „operațiunea militară specială de eliberare”, potrivit Interfax.

Rusia vrea ca pagina de pe Wikipedia legată de război să fie ștearsă

Rusia cere Wikipedia să șteargă pagina despre operațiunea militară din Ucraina, altfel riscă o amendă de până la 4 milioane de ruble (în jur de 37.000 de dolari).

„Pe baza cererii emise de biroul Procurorului General pe 1 martie, Roskomnadzor a trimis o notificare managementului antemenționatei surse de pe internet cu privire la nevoia de a șterge informația falsă legată de operațiunea militară specială din Ucraina”, notează autoritatea rusă de monitorizare a presei într-un comunicat.

15 ani de închisoare pentru cei care distribuie „falsuri” despre războiul din Ucraina

Duma de Stat de la Moscova a propus introducerea pedepsei cu până la 15 ani de închisoare pentru cei care distribuie „știri false” despre războiul din Ucraina.

Prin aceasta pedepasă se urmărește „răspândirea de „falsuri” despre acțiunile forțelor armate ruse în conflictul din Ucraina”, după cum spune șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Securitate și Anticorupție, Vasily Piskarev, potrivit Kommersant.ru.

Modificările vizează:

  • pentru fabricarea de falsuri și distribuirea acestora – până la trei ani de închisoare;
  • dacă activitatea se desfășoară folosind funcția oficială, în grup sau folosind internetul – de la 5 la 10 ani închisoare;
  • dacă distribuitorul știe că informația este falsă, iar aceasta a dus la „consecințe periculoase din punct de vedere social” – până la 15 ani de închisoare.