Mai mulți demnitari din guvernele statelor aliate cu SUA au fost vizați, în cursul acestui an, de atacurile unor hackeri, care s-au folosit de aplicația WhatsApp, pentru a prelua controlul asupra telefoanelor acestora, spun surse familiare cu investigația companiei de mesagerie, relatează Reuters.
Cele mai multe dintre persoanele spionate sunt oficiali guvernamentali de rang înalt, precum și militari din cel puțin 20 de state de pe cinci continente, spun aceleași surse. Cum dimensiunile atacului cibernetic sunt mai mari decât se credea inițial, acesta ar putea avea consecințe politice și diplomatice.
În aceste condiții, WhatsApp a depus o plângere penală, marți, pe numele NSO Group, firmă israeliană care dezvoltă instrumente de hacking. Compania de mesagerie deținută de Facebook acuză NSO Group că ar fi construit și, ulterior, vândut o platformă de hacking, care a exploatat o breșă din serverele WhatsApp, pentru a-și ajuta clienții să spioneze telefoanele a cel puțin 1.400 de utilizatori.
Deși rămâne încă neclar cine a folosit aplicația pentru a intra în telefoanele oficialilor de stat, NSO susține că își vinde produsele exclusiv către entități guvernamentale.
Câteva dintre victime provin din SUA, Emiratele Arabe Unite, Bahrein, Mexic, Pakistan și India, spun sursele apropiate de investigația internă a WhatsApp. Cu toate acestea, Reuters n-a putut verifica dacă acestea sunt statele în care au fost vizați oficialii guvernamentali și militari sau nu.
De-a lungul ultimilor ani, cercetătorii din zona de securitate cibernetică au descoperit că produsele marca NSO au fost folosite împotriva unei game variate de utilizatori, printre care și protestatari din statele conduse de regimuri autoritare. Utilizarea acestor instrumente împotriva unor politicieni de rang înalt, totuși, este mai puțin de înțeles.