Riposta mediei tradiționale? Marile publicații străine au publicat concomitent dezvăluiri în scandalul Facebook – Cambridge Analytica (FOTO)

Publicat: 20 03. 2018, 13:40

Acțiunile Facebook au pierdut luni 7% pe bursă, iar 40 de miliarde de dolari s-au evaporat din capitalizarea bursieră a gigantului condus de către Mark Zuckerberg. Iar problemele acestuia sunt departe de a se sfârși aici.

The Guardian și The New York Times au publicat concomitent dezvăluiri legate de scurgerea de date dinspre Facebook spre Cambridge Analytica, notează Dragoș Stanca, pe blogul personal.

Faptul că Facebook a anunțat în weekend, la ceas de seară, suspendarea relației cu Cambridge Analytica, demonstrează că Facebook știa că urmează să apară acest val de materiale. Hotărârea companiei, astfel, apare ca un fel de confirmare că lucrurile nu sunt în regulă.

Mai mult, “maeștrii” de la Cambridge Analytica au căzut în plasa întinsă fix prin metodele pe care se laudă că le folosesc pentru compromiterea candidaților.
Un reporter de investigații al Channel 4 a pretins că e reprezentantul unui personaj foarte bogat, care vrea să cumpere serviciile Cambridge Analytica. Iar lăcomia a făcut restul. În discuția ce a fost filmată cu camera ascunsă, CEO-ul Alexander Nix chiar a spus, cu subiect și predicat, nu doar că distribuie și amplifică fake news, ci că le și produce. (Detalii AICI)

Pe harta clienților SCL Group / Cambridge Analytica, publicată de Channel 4, apare si România.

Coordonarea publicațiilor internaționale ar putea fi interpretată de unii drept riposta acestora, după ce Facebook și-a schimbat algoritmul de afișare a postărilor, în detrimentul conținutului de știri, afectând astfel traficul a numeroase publicații.

”Facebook face cunoștință, ironic, cu puterea mediei tradiționale, cea lovită cel mai aspru de explozia rețelei sociale din ultimii ani. Iar aroganța cu care a tratat mai nou subiectul și rolul producătorilor “tradiționali” de hard news îl lovește acum puternic”, scrie Dragoș Stanca.

Și, după părerea lui, Google n-ar trebui să fie foarte liniștit, pentru că modelul de business bazat pe date colectate și deținute netransparent poate fi serios afectat.

”În opinia mea, Cambridge Analytica nu sunt decât niște escroci deveniți corporație, profitând din plin de breșele existente în modul în care datele pot fi manipulate cu rea voință, de banii murdari ai politicienilor din întreaga lume și, nu în ultimul rând, de naivitatea clienților”, a mai scris Stanca.

Oricum, dacă azi Cambridge Analytica e nevoită să se reinventeze, iar Facebook este puțin afectat, alte N companii sau structuri controlate de state vor continua să funcționeze fără probleme.