Reacția experților la defecțiunea IT a Microsoft care a blocat întreaga lume: O criză globală fără precedent care ne arată propria fragilitate
Microsoft a anunțat, vineri, o întrerupere a serviciilor, care-i afectează aplicațiile Microsoft 365. Această pană a produs perturbări grave în serviciile de telecomunicații din întreaga lume, fiind afectate servicii de urgenţă, bănci, companii aeriene, inclusiv WizzAir şi RyanAir, companii feroviare, televiziuni și alte industrii.
Experții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la întreruperea masivă IT la nivel mondial:
Shumi Akhtar, profesor asociat la Universitatea din Sydney: Întreruperea tehnologiei de astăzi – o criză globală fără precedent – declanșată în SUA, se răspândește acum în mod amenințător pe tot globul.
Această întrerupere bruscă și severă oprește activitățile de zi cu zi și expune în mod flagrant fragilitatea lumii noastre puternic digitalizate.
De la servicii bancare la asistență medicală, de la educație la guvern, niciun sector nu rămâne neatins, evidențiind necesitatea urgentă a unei revizuiri strategice la nivel mondial a infrastructurilor noastre critice.
Această criză necesită o acțiune de colaborare imediată pentru a spori reziliența prin garanții solide și sisteme de siguranță, în special în rețelele critice pentru viață.
Ca urmare a acestei întreruperi, cel puțin trei sectoare critice ar putea fi afectate semnificativ.
În industria medicală, o întrerupere a tehnologiei poate duce la pierderea accesului la înregistrările medicale electronice, la datele critice ale pacientului și la sistemele de comunicare esențiale pentru îngrijirea pacientului.
Acest lucru ar putea întârzia intervențiile chirurgicale, administrarea medicamentelor și răspunsurile de urgență, punând vieți în pericol.
În sectorul bancar, o întrerupere poate paraliza tranzacțiile financiare, inclusiv retragerile de la bancomate, serviciile bancare online și procesarea plăților.
Această întrerupere poate duce la pierderi financiare semnificative pentru consumatori și instituții și poate submina încrederea publicului în sistemul financiar.
Există un potențialul catastrofal al eșecurilor tehnologice în industriile critice
Pentru industria aeriană, întreruperile tehnologice pot afecta zborurile, pot perturba procesele de emitere a biletelor și de check-in și pot afecta controlul traficului aerian. Acest lucru poate duce la întârzieri masive, pierderi financiare și poate compromite siguranța și securitatea pasagerilor.
Fiecare dintre aceste scenarii evidențiază potențialul catastrofal al eșecurilor tehnologice în industriile critice.
Software-ul de securitate este destinat să protejeze computerele împotriva atacurilor, de ex. de malware. iar pentru a oferi această protecție are multă putere de a controla computerul gazdă.
Un astfel de software este omniprezent – pe multe, dacă nu pe toate mașinăriile de un anumit tip – așa că o defecțiune a software-ului de securitate poate distruge multe computere simultan.
Acesta pare să fie ceea ce se află în spatele întreruperii pe scară largă a PC-urilor bazate pe Windows-10 din întreaga lume, cu efecte secundare asupra călătoriilor aeriene, serviciilor bancare etc.
Trebuie să fim conștienți de faptul că un astfel de software poate fi o cauză comună a defecțiunii pentru mai multe sisteme în același timp și trebuie să proiectăm infrastructura pentru a fi rezistente împotriva unor astfel de probleme comune, de ex. prin utilizarea diversității, care nu se bazează pe o singură marcă de sistem informatic și/sau software.
Dr Harjinder Lallie, expert în securitate cibernetică la Universitatea din Warwick, a spus: Întreruperea IT la nivel mondial experimentată în această dimineață este fără precedent în gama și amploarea sistemelor pe care le-a afectat. Deși nu putem specula încă despre cauza acestei întreruperi, se pare că aceasta ar putea fi o eroare de server care provine de la un furnizor de server.
Această „catastrofă” IT evidențiază necesitatea unei mai mari rezistențe, a unui accent mai mare pe sistemele de backup și, eventual, chiar și a nevoii de a ne regândi dacă folosim cele mai rezistente sisteme de operare pentru astfel de sisteme critice.