Ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, i-a răspuns deputatului PNL care a avertizat asupra riscului generat de utilizarea produselor Huawei

Ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, i-a răspuns deputatului PNL care a avertizat asupra riscului generat de utilizarea produselor Huawei
Sursă foto: Hepta.ro

„România, în calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene, se va ralia poziției comune europene privind un posibil risc al produselor Huawei pe piața Uniunii Europene și implicit România”, acesta a fost răspunsul ministrului Alexandru Petrescu la solicitarea deputatului PNL Pavel Popescu care a solicitat un punct de vedere privind utilizarea produselor producătorului chinez Huawei.

În adresa depusă în data de 11 februarie 2019 în Parlament, liberalul Pavel Popescu, trecea în revistă avertismentul lansat aliaților de către Statele Unite ale Americii cu privire la utilizarea produselor Huawei și îi solicita Ministrului Comunicațiilor să răspundă la trei întrebări:

1. Ați fost informat în legătură cu această situație?

2. Intenționați să luați măsuri cu privire la produsele realizate de chinezi?

3. Care este riscul la care se supune România dacă aceste produse au fost realizate și în scopul spionajului?

Doar că ministrul s-a limitat la a detalialiberalului, pe două pagini, cu ce se ocupă Ministerul Comunicațiilor și care sunt atribuțiile și obiectivele instituției potrivit legislației în vigoare, iar la întrebări să îi răspunde într-o singură frază, cea de mai sus.

România și toate țările membre UE vor trebui să finalizeze până la sfârșitul lunii iunie 2019 o evaluare națională a riscurilor privind infrastructurile de rețea 5G, pe baza căreia să includă condiții pentru garantarea securității rețelelor publice, mai ales atunci când acordă drepturile de utilizare a frecvențelor radio în benzi 5G, a anunțat, în data de 27 martie, Comisia Europeană.

Chinezii de la Huawei au peste 2.000 de angajați în România, din care 81% sunt români, nivelul taxelor plătite către stat fiind de 24 milioane de dolari în 2018, arată compania într-un comunicat citat de Agerpres. Producătorul trece în revistă contractele cu Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS, parteneriatele cu cu statul și poziția sa despre viitorul 5G în România.

„Huawei România este partenerul strategic al marilor operatori de servicii mobile și fixe din România, inclusiv Vodafone, Orange, Telekom și RCS & RDS.

– De-a lungul timpului, cu ajutorul Huawei, au fost dezvoltate o serie de proiecte semnificative pentru rețelele telecom din România, între care amintim:

– Proiectul de RAN-Sharing pentru Vodafone: optimizarea rețelelor 3G și 4G

– Proiectul IP Call pentru Telekom România

– Proiectul LTE pentru Orange: construcția rețelei 4G și amenajarea rețelei 3G

– Proiecte de acces la rețea broadband și construcția rețelei wireless pentru RDS&RCS (Pentru detalii privind prezenta Huawei și ZTE în rețeaua DIGI citește și: Ce rețea fixă și mobilă are DIGI în România: Relația cu Huawei și planurile pentru lansarea serviciilor 5G)

– Proiectul național Ro-Net”, se arată în comunicatul Huawei România.

Rețeaua RO-NET, controversatul proiect de peste 85 de milioane de euro, finanțat din fonduri UE, care ar fi trebuit sa creeze o infrastructura de internet de mare viteză in 783 de localități defavorizate din țară, este implementat de catre grupul de firme Telekom (fostele Romtelecom si Cosmote), avand ca tert sustinator furnizorul chinez de echipamente telecom Huawei, iar ca subcontractori pe Nextgen Communications, Avitech Co si Business Service Consult International.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:01 - Diaspora a ajuns la 800.000 de voturi, aproape de milionul atins în turul 2 din 2019
21:51 - Rezultate parțiale alegeri prezidențiale, după numărarea a peste 23% din voturi: Marcel Ciolacu și surpriza scrutinului, independentul Călin Georgescu, ocupă primele două locuri
21:40 - Mircea Geoană: „Sunt momente extrem de complicate, mă rog la Dumnezeu ca să ne țină în siguranță”
21:31 - Nicolae Ciucă (PNL), declarații după ce, potrivit exit-poll-urilor, a ratat finala prezidențială: „După ce aflăm rezultate finale vom lua decizii” (VIDEO)
21:25 - George Simion crede că rezultatele exit-pollurilor sunt o manipulare: „Vom câștiga la numărătoarea corectă a voturilor”
21:15 - Lasconi (USR): Votul de azi e o moțiune de cenzură la adresa PSD-PNL. Săptămâna viitoare voi vorbi cu partidele de dreapta pentru a pregăti de o majoritate parlamentară. Dragi români, vă rog nu mă lăsați singură! (VIDEO)
21:11 - Marcel Ciolacu, declarații despre Călin Georgescu: „Partenerii de coaliţie n-au înţeles că la acest lucru duce o astfel de campanie”
20:59 - Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2024: Marcel Ciolacu și Elena Lasconi intră în turul 2. Ce procente au obținut candidații
20:49 - Date exit-poll de la ora 20.00: Bătălie extrem de strânsă pentru finala prezidențială. Surpriza colosală vine de la un independent
20:39 - Băsescu, ironii și hohote de râs în online, înaintea afișării rezultatelor exit-poll la prezidențiale: „Ghinion!!!!”